ΤΟΠΙΚΑ

Δίνει την αρμοδιότητα αλλά χωρίς πόρους…

δίνει-την-αρμοδιότητα-αλλά-χωρίς-πόρο-851206

Υπογραφή της απόφασης με την οποία θα μεταβιβάζει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας την αρμοδιότητα συντήρησης και επισκευής του εθνικού οδικού δικτύου, εντός των διοικητικών ορίων του νομού, επίκειται από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας, η οποία μέχρι σήμερα ασκείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια, δεν «συνοδεύεται» ωστόσο με τη μεταφορά απαιτούμενων κονδυλίων.
Η πληροφορία για την έκδοση της επικείμενης απόφασης προκάλεσε την αντίδραση του νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, ο οποίος με επιστολή του στον Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπα, τον καλεί να μην υπογράψει απόφαση με ένα τέτοιο περιεχόμενο, θεωρώντας ότι στρέφεται κατά της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, για τέσσερις λόγους, τους οποίους απαριθμεί:
«Πρώτον, υποβαθμίζεται ο θεσμός της Ν.Α., αφού ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ρυθμίζεται με μονομερή έκδοση απόφασης και χωρίς να προηγηθεί ο απαιτούμενος διάλογος με τις Νομαρχίες.
Δεύτερον, υπονομεύεται ο θεσμός της Ν.Α., διότι απαλλάσσεται η Κεντρική Διοίκηση από τις ευθύνες της και τις συμβατικές της υποχρεώσεις, οι οποίες μεταβιβάζονται αυθαίρετα στις Νομαρχίες. Αλήθεια, έχει κανείς αναλογιστεί, εάν πράγματι οι Νομαρχίες διαθέτουν τις οικονομικές και υλικοτεχνικές δυνατότητες για να υλοποιήσουν αυτή την απόφαση;
Τρίτον, μεταβιβάζεται η συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου χωρίς να ληφθεί καμία μέριμνα για τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων. Το γεγονός αυτό μάλιστα καθιστά ενδεχόμενη απόφασή σας αντισυνταγματική, αφού σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος, «κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και την μεταφορά των αντίστοιχων πόρων».
Τέταρτο, ο θεσμός της Ν.Α. οδηγείται σε πλήρη απαξίωση, δεδομένου ότι χωρίς τους απαραίτητους πόρους είναι βέβαιο ότι οι Νομαρχίες δεν θα κατορθώσουν να ανταποκριθούν στο καθήκον της συντήρησης του οδικού δικτύου στο Νομό.»
Ο κ. Παπατόλιας καλεί τον κ. Γκούπα να μην προβεί στην έκδοσης μιας τέτοιας απόφασης για ένα θέμα που πρέπει, όπως επισημαίνει, να συζητηθεί εκ νέου, να επανεξεταστεί και να ρυθμιστεί με έναν γενικό και ομοιόμορφο τρόπο μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και του συλλογικού οργάνου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΕΝΑΕ).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου