ΤΟΠΙΚΑ

ΝΑΜ: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τους χειμάρρους και τα ρέματα

ναμ-να-αναλάβουν-τις-ευθύνες-τους-για-851206

Σε «έμμονη ιδέα» δείχνει να έχει μετατραπεί για τη νομαρχιακή αρχή το ζήτημα του καθαρισμού των ρεμάτων και χειμάρρων της Μαγνησίας, οι αρμοδιότητες ενός εκάστου της αυτοδιοίκησης και η αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού.
Η πικρή εμπειρία του περασμένου Οκτωβρίου, όταν οι παραλείψεις σε συνδυασμό με την πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια βροχόπτωση, «έπνιξαν» στο νερό και τη λάσπη μεγάλες περιοχές του Βόλου, δείχνουν να μην αφήνουν σε… ησυχία την πολιτική ηγεσία της Νομαρχίας.
Το ζήτημα του καθαρισμού ρεμάτων και χειμάρρων τίθεται σε ημερήσια βάση, μέσα από δηλώσεις, στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για τη Νομαρχία.
Χθες στο ίδιο θέμα επανήλθε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, προαναγγέλοντας την έκδοση πίνακα με τα ρέματα και τους χειμάρρους σε όλη τη Μαγνησία και τους αρμόδιους για τον καθαρισμό τους κατά περίπτωση.
Προειδοποίησε δε για την πρόθεση της νομαρχιακής αρχής να κινητοποιήσει διοικητικές και δικαστικές αρχές σε περίπτωση που όσοι έχουν την αρμοδιότητα καθαρισμού χειμάρρων και ρεμάτων δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχίσουν να μην ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους για καθαρισμό ρεμάτων ή χειμάρρων που έχουν στην ευθύνη τους, ο κ. Παπατόλιας διευκρίνισε ότι θα το πράξει η Νομαρχία με ιδίους πόρους. «Δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε τον κόσμο να πνιγεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όμως επισήμανε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα.
Η προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους από πλημμυρικά φαινόμενα είναι ζήτημα στο οποίο η νομαρχιακή αρχή δίνει αυξημένη προτεραιότητα. Γι’ αυτό άλλωστε, πέρα από τις αρμοδιότητες που επιθυμεί να καταστούν ξεκάθαρες και σαφείς μεταξύ των δήμων και της Νομαρχίας, έχει καταλήξει σε ρέματα και χειμάρρους, που χρειάζονται επείγουσες παρεμβάσεις.
Οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες και βρίσκονται σε εξέλιξη, ακόμη και σε χειμάρρους που η Νομαρχία δεν έχει την αρμοδιότητα.
«Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνεται επ’ αόριστον», τόνισε ο κ. Παπατόλιας και δήλωσε την πρόθεση της Νομαρχίας να κινήσει εκείνες τις διαδικασίες –μέσω της Περιφέρειας ή και της Εισαγγελικής αρχής- για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωσή τους.
Σε ό,τι αφορά στον πίνακα που θα καταγράφει ρέματα και χειμάρρους και τις αρμοδιότητες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης σε κάθε περίπτωση, «ώστε να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση», όπως είπε, αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η καταγραφή και διάκριση των αρμοδιοτήτων από το 1998.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου