ΤΟΠΙΚΑ

Το 2ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο Βόλο

το-2ο-αντιρατσιστικό-φεστιβάλ-στο-βόλο-851206

Το όραμα “ενός κόσμου ισότητας κι αλληλεγγύης” έθεσε τις βάσεις για την γέννηση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά, το διήμερο 5 και 6 Οκτωβρίου, στην παραλία του Βόλου. Η προσπάθεια του Συντονιστικού Μεταναστευτικού Πολιτικών Κοινωνικών Οργανώσεων και Πολιτών υλοποιείται για μια ακόμη χρονιά, με την αρωγή και έμπρακτη συμμετοχή δεκάδων κοινωνικών ομάδων που αγωνίζονται ενάντια στην περιθωριοποίηση προς διασφάλιση της ισότιμης κοινωνικής συμμετοχής. Ο κύκλος των δραστηριοτήτων που εντάσσονται στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, ανοίγει με την προφεστιβαλική εκδήλωση-συζήτηση της 1ης Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία του Βόλου, με θέμα “Εθνικισμός και ρατσισμός- Διεθνισμός και αλληλεγγύη”. Στην ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί θα συμμετάσχουν ο δημοσιογράφος Τάσος Κωστόπουλος και Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας. Τα του Φεστιβάλ, που αποσκοπεί κατά βάση στην αφύπνιση της κοινής γνώμης και την εξάλειψη κάθε ρατσιστικής συμπεριφοράς, ανέλυσαν χθες στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ εκπρόσωποι του Συντονιστικού, οι οποίοι κάλεσαν τους πάντες να δώσουν ηχηρό “παρών”.
Μιλώντας κατ αρχάς η Αλεξάνδρα Σιώτου, εκ μέρους του Συντονιστικού, υπογράμμισε ότι
“στόχος αυτής της γιορτής είναι η διεκδίκηση ενός κόσμου ισότητας κι αλληλεγγύης, όπου ο καθένας θα σέβεται την “διαφορετικότητα”. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα ακουστεί η φωνή των “μεταναστών, των προσφύγων, των κοινωνικών ομάδων που γίνονται αποδέκτες ρατσιστικής συμπεριφοράς”, ώστε “να ακούσουμε τις ανησυχίες τους, τους προβληματισμούς τους, να γευτούμε, παράλληλα, διαφορετικές γεύσεις από κουζίνες διαφορετικών χωρών, να ακούσουμε διαφορετικούς ήχους αλλά και να παρακολουθήσουμε προβολές που έχουν σχέση με κοινωνικές ομάδες όπως οι ΡΟΜΑ, αλλά και τα άτομα με αναπηρία”.
Ο Αλβανός μετανάστης Φεχάτι Αρμάντο ο οποίος συμπλήρωσε δέκα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα τόνισε από την πλευρά του ότι “το Αντιρατσιστικό φεστιβάλ βοηθάει τους μετανάστες να συγκεντρώνονται όλοι μαζί και να νιώθουν ενωμένοι, προκειμένου να λύσουν τα προβλήματά τους, με κυρίαρχο το πρόβλημα του κοινωνικού ρατσισμού”. Η Μαρία Αποστολίδου, εκπρόσωπος, επίσης του συντονιστικού, επικεντρώθηκε στις ομάδες που “βάλλονται” από τον κοινωνικό αποκλεισμό. “Πρόκειται, εξηγεί η ομιλούσα, για άτομα με αναπηρία, άτομα με ψυχικές παθήσεις, μακροχρόνια ανέργους, φυλακισμένους, πρώην χρήστες κ α Το γεγονός ότι συμβαίνει για δεύτερη χρονιά το αντιρατσιστικό αυτό φεστιβάλ, υπογραμμίζει, είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για να δείξουμε ότι πλέον δεν ανεχόμαστε να υπάρχει ο ρατσισμός, ούτε άνθρωποι με λιγότερα δικαιώματα”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου