ΤΟΠΙΚΑ

Προσοχή στο απλό κρυολόγημα

προσοχή-στο-απλό-κρυολόγημα-851206

Το κρυολόγημα μπορεί να μην είναι μία επικίνδυνη νόσος, ωστόσο είναι μία ιδιαίτερα συχνή νόσος. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι ενήλικες ταλαιπωρούνται από κρυολόγημα δύο έως τέσσερις φορές ετησίως, ενώ στην παιδική ηλικία μπορεί να εμφανιστεί έξι έως οκτώ φορές το χρόνο.
Η συχνότητα είναι εκείνη που πολλές φορές δημιουργεί κινδύνους, καθώς μπορεί να προκληθούν επιπλοκές, άλλες λοιμώξεις και διάφορα προβλήματα στον ασθενή.
Η σωστή αντιμετώπιση του κρυολογήματος και κυρίως η πρόληψη αποτελούν «κλειδιά» για την αποφυγή περαιτέρω δυσάρεστων συνεπειών.
Τα παραπάνω επισήμανε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάν. Τούντας, ομιλητής χθεσινής εκδήλωσης, στο Volos Palace, που διοργάνωσαν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, στο πλαίσιο πανελλήνιας ενημερωτικής καμπάνιας για το κρυολόγημα, την πρόληψη και την αντιμετώπισή του.
Ο κ. Τούντας υπογράμμισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο του φαρμακοποιού στην Ελλάδα, καθώς έρχεται να συμπληρώσει σε ένα μεγάλο βαθμό την ανυπαρξία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και την απουσία οργανωμένων μορφών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης στα αστικά κέντρα.
«Ο φαρμακοποιός έρχεται καθημερινά σε επαφή με τους πελάτες του, συζητά μαζί τους, τους καθοδηγεί, τους συμβουλεύει. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η ενημέρωση των φαρμακοποιών και η κινητοποίηση στη μάχη για την πρόληψη είναι μια σημαντική υπόθεση ειδικά στη χώρα μας», δήλωσε ο καθηγητής.
Σε ότι αφορά στο κρυολόγημα, ο κ. Τούντας τόνισε ότι λόγω της συχνότητάς του υποβαθμίζει και την ποιότητα ζωής, δηλαδή τη σωματική και ψυχική μας ευεξία.

Οχι σε αντιβιοτικά
Σημείο στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται αντιβιοτικά σε περίπτωση κρυολογήματος ή και γρίπης ακόμη. Το κρυολόγημα, σύμφωνα με τον καθηγητή, οφείλεται σε ιούς, ενώ τα αντιβιοτικά ενδείκνυται για την αντιμετώπιση μικροβιολογικών λοιμώξεων.
Η χρήση αντιβιοτικών και πάντα με την οδηγία γιατρού ενδείκνυται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως όταν ο ασθενής πάσχει από χρόνιο νόσημα και χρειάζεται προφύλαξη από δευτερογενή λοίμωξη.
Συχνά σύγχυση επικρατεί μεταξύ ενός κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Ο κ. Τούντας ξεκαθάρισε ότι: «Και το κρυολόγημα και η γρίπη οφείλονται σε ιούς. Στην περίπτωση του κρυολογήματος μιλάμε για τους ρινοϊούς, είναι περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι, ενώ στην περίπτωση της γρίπης μιλάμε για τον ιό της γρίπης.
Η γρίπη σαν ίωση έχει πιο βαριά συμπτώματα. Ένα κοινό κρυολόγημα κρατά κατά μέσο όρο πέντε με έξι ημέρες. Η γρίπη κρατά συνήθως περισσότερο και κάνει πολύ υψηλό πυρετό, ενώ το κρυολόγημα περισσότερο χαρακτηρίζεται από συμφόρηση και ρινική καταρροή.
Η γρίπη κάνει περισσότερο μυαλγίες, πόνο στο στήθος. Χαρακτηρίζεται από αυτά τα πιο έντονα συμπτώματα, που δημιουργούν μεγαλύτερη κακουχία, μεγαλύτερη εξάντληση και κόπωση».

Πρόληψη
Στον τομέα της πρόληψης τέσσερα είναι τα «κλειδιά» απέναντι στο κρυολόγημα και γενικά στην πρόληψη της αρρώστιας, όπως υπογράμμισε ο κ. Τούντας: σωστή διατροφή, όχι στο κάπνισμα, καλή φυσική κατάσταση και αποφυγή του στρες.
Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Άλκης Καρατζίκας και ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου