ΤΟΠΙΚΑ

Ψάχνουν τα αίτια της ήττας

ψάχνουν-τα-αίτια-της-ήττας-851206

Το αναπάντεχο για πολλούς εύρος της ήττας του ΠΑΣΟΚ δρομολόγησε διεργασίες νωρίτερα από ότι κανείς θα περίμενε πριν από τις εκλογές.Τις επόμενες μέρες είναι σίγουρο ότι αυτές θα αποτυπωθούν και σε τοπικό επίπεδο, αφού ήδη και στη Μαγνησία στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τα επιτελεία τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου, που από προχθές δήλωσε “παρών” και ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.
Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ στην εκλογή του προέδρου που γίνεται πλέον με ανοιχτές διαδικασίες, μπορούν να συμμετέχουν τόσο τα μέλη όσο και οι φίλοι του κόμματος, αλλά και απλοί πολίτες που θέλουν τώρα να συμμετέχουν στις διαδικασίες αυτές.
Όλοι εκτιμούν ότι με βάση τις ραγδαίες εξελίξεις η καθολική αυτή ψηφοφορία δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τις 30 Σεπτεμβρίου.
Σε τοπικό επίπεδο από χθες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που ήταν εξίσου απογοητευτικό για τη Μαγνησία, αναπτύσσεται ένας έντονος προβληματισμός για την επόμενη μέρα, ενώ δεν λείπουν τόσο η κριτική, όσο και οι ενστάσεις για τα όσα προηγήθηκαν πριν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στα “τρωτά” σημεία που καταγράφονται περιλαμβάνονται:
-Οι παλινωδίες στην συγκρότηση του ψηφοδελτίου και οι άστοχες κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη που τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές δεν είχε φροντίσει να κλείσει το ψηφοδέλτιο.

-Η “σιγουριά” της επικράτησης στη ΝΑΜ και τους μεγάλους Δήμους της Μαγνησίας δεν αφύπνισε όσο έπρεπε τα τοπικά στελέχη, με αποτέλεσμα να εκτιμούν ότι η νίκη στο Νομό εξασφάλιζε και πολιτική υπεροχή στο ΠΑΣΟΚ, που τελικά ήρθε δεύτερο και μάλιστα με 6 και πλέον μονάδες διαφορά.

Η Ροδούλα Ζήση
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας κ. Ροδούλα Ζήση σε γραπτή της δήλωση “ανοίγει” το θέμα της επόμενης μέρας, υπογραμμίζοντας ότι “το ΠΑΣΟΚ οφείλει να προχωρήσει σε ριζική ανασυγκρότηση”, ενώ όσον αφορά στην προσωπική της εκλογή με έμμεσες αιχμές αφήνει να εννοηθεί ότι δέχτηκε “εσωκομματικά χτυπήματα” και τονίζει:
“Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μου, που για πέμπτη συνεχή φορά επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου και στην πολιτική μου λειτουργία, ανταποκρίνομαι θερμά και δυναμικά στην αγάπη τους και τη στήριξή τους και δεσμεύομαι να συνεχίσουμε όλοι μαζί για το μέλλον και την προοπτική της Μαγνησίας.
Έδωσα έναν γενναίο πολιτικό αγώνα για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ κόντρα σε αυτό που έλεγα πάντα «στους Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες» της συντηρητικής αντίληψης και της προσωπικής στρατηγικής. Αντισταθήκαμε και νικήσαμε, υπηρετώντας τη Δημοκρατία, την πολιτική και την κοινωνία της Μαγνησίας.
Όμως το ΠΑΣΟΚ συνολικά ηττήθηκε και σήμερα ζει την πιο βαθιά του κρίση.
Οι καιροί απαιτούν πολιτική ωριμότητα, συνείδηση της παράταξης, ενότητα και καθαρές δημοκρατικές διαδικασίες.
Απαιτούν άμεσες λύσεις που θα δώσουν εγγύηση για την ρήξη με τη δεξιά διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να δώσουν ελπίδα, θάρρος και δύναμη στη δημοκρατική παράταξη της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ , η πιο μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής παράταξης, έχει χρέος να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και την ευθύνη να πάει την Ελλάδα μπροστά.
Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλα ταπείνωση από την ανάλγητη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Το ΠΑΣΟΚ Οφείλει να προχωρήσει στη ριζική ανασυγκρότηση του, προς όφελος της παράταξης και της ελληνικής κοινωνίας. Οι καιροί ου μενετοί».

Ο Δήμαρχος Βόλου
Ερωτηθείς ο δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών επισήμανε τα εξής:
“Ο Ελληνικός λαός σε μία κρίσιμη για την επίλυση μεγάλων εθνικών και κοινωνικών ζητημάτων, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Ν.Δ. με μία όμως ισχνή πλειοψηφία.
Δεν εμπιστεύτηκε το ΠΑΣΟΚ, που όπως φαίνεται πρέπει να περάσει σε μία περίοδο ξεκαθαρίσματος των ιδεολογικών και πολιτικών του αρχών, ώστε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι παραμένει ο πολιτικός χώρος μέσα από το οποίο τα έμπειρα στελέχη του μπορούν να αγωνιστούν και να υλοποιήσουν πολιτικές για την προοδευτική

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου