ΤΟΠΙΚΑ

Η εκλογική εντολή της Κυριακής

η-εκλογική-εντολή-της-κυριακής-851206

Του
Φίλιππου Ζάχαρη
([email protected])

– Με πολλούς αποδέκτες το μήνυμα των εκλογών της Κυριακής. Συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου ποσοστού αποχής, της εναπόθεσης της τύχης της Ελλάδας για μια ακόμη τετραετία στα χέρια της παραδοσιακής δεξιάς, παρά τις πρόσφατες συγκλονιστικές καταστάσεις που έζησε τελευταία η χώρα, την παρουσία ακροδεξιών που μάλλον θα πρέπει να προβληματίσουν τα «προοδευτικά κόμματα», την σημαντική αλλά τελικά όχι και πολύ μεγάλη ενίσχυση της Παραδοσιακής Αριστεράς, την ελπιδοφόρα εμφάνιση των Οικολόγων – Πρασίνων, αλλά και την ανεπιτυχή προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ στο εκλογικό σώμα που δεν κατάφερε να πείσει, οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν δραστικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο.
– Πρώτα – πρώτα έχουμε την είσοδο του ΛΑΟΣ στην Βουλή. Αποτελεί φαινόμενο προς μελέτη, που όποιος όμως δεν πάρει στα σοβαρά, δεν θα αντιληφθεί την επικινδυνότητα του όλου θέματος.
Η ΝΔ, παρά την όποια φθορά που, σύμφωνα με τα στελέχη της, δικαιολογείται μετά την υπόθεση των ομολόγων αλλά προπάντων την κατάσταση με τις πυρκαγιές να απωλέσει ποσοστό από την εκλογική της δύναμη, κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις της, παρά την διαφαινόμενη έντονη λαϊκή δυσφορία και δυσαρέσκεια με την πολιτική της. Κοινώς, φαίνεται πως την ψήφισαν ακόμη και οι «καμένοι». Αξιοπρόσεκτο και αυτό.
Το ΠΑΣΟΚ, με τα γνωστά πολωτικά διλήμματα της τελευταίας στιγμής προς τους αριστερής απόχρωσης ψηφοφόρους του στυλ «ή εμάς ή την δεξιά», δείχνει να έχει χρεοκοπήσει από την μέχρι τώρα τακτική και επιχειρηματολογία. Η δύναμη του ΚΚΕ από την άλλη αυξήθηκε, παρά το γεγονός ότι κινήθηκε σε πιο αργούς αντιπολιτευτικούς ρυθμούς από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που κατάφερε, επιχειρώντας το άνοιγμα προς τους δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ και την ανένταχτη αριστερά, να πρωταγωνιστήσει με αυξημένο ποσοστό στην καινούργια Βουλή.
Ο Παπαθεμελής έμεινε απέξω, γιατί ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να αντλήσει περισσότερο από τα αποθέματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Την ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν οι Οικολόγοι – Πράσινοι (1,05%). Καιρός να δοκιμαστούν και αυτοί στο κοινοβουλευτικό πεδίο, την στιγμή που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνασπισμού, ανεξαρτήτου των αποτελεσμάτων της ασκούμενης πολιτικής τους.
Στα καταγεγραμμένα μέχρι αυτή την στιγμή αποτελέσματα (19.3332 από 20.623 εκλογικά τμήματα στην Επικράτεια), η αποχή έφτανε το 26%, τα άκυρα κοντά στα 137.000 και τα λευκά τις 44.000.
Γιατί, άραγε, στα επίσημα πορίσματα δεν λαμβάνονται και αυτά σοβαρά υπόψη;
Μήπως ήρθε ο καιρός να αξιολογηθούν καταλλήλως και όσοι γύρισαν συνειδητά την πλάτη στις κομματικές μπροσούρες και εξαγγελίες; Μήπως, έστω και η κατά την γνώμη των εκλογολόγων μικρή σχετικά αποχή (ο γράφων διαφωνεί), ο σημαντικός αριθμός ακύρων και λευκών, θα πρέπει να εκτιμηθούν καταλλήλως και να μην παραβλέπονται κάθε φορά, γιατί δεν συμφέρει κάποιους;
Τα διδάγματα από τις εκλογές είναι πολλά. Ασφαλώς και η ΝΔ πέτυχε ένα ανέλπιστο στόχο: Την μεγάλη συσπείρωση των οπαδών της, την σχεδόν 4% διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, και εντέλει την αυτοδυναμία. Σε συνθήκες κρατικής παραλυσίας, που πολλοί υπερτόνισαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις πυρκαγιές, με ρήσεις περί «ασύμμετρων απειλών» και βιαστικά τριχίλιαρα στους πυρόπληκτους, την υπόθεση με τα ομόλογα, τις «κουμπαριές» και τα «καρτέλ», επέτυχε ένα ποσοστό της τάξης του 42% που της δίνει μεν οριακή πλειοψηφία, αλλά την εντολή να κυβερνήσει.
Το ΠΑΣΟΚ, στο 38% δεν κατάφερε να συγκρατήσει την διαρροή των ψηφοφόρων του όχι μόνο προς τα αριστερά αλλά και προς την αποχή ή το άκυρο. Ο μεγάλος αριθμός προεκλογικά των αναποφάσιστων, φαίνεται να μην επέλεξε τελικά το ΠΑΣΟΚ και την επί 3,5 χρόνια αντιπολιτευτική τακτική του. Κατά τα φαινόμενα, η επίθεση «φιλίας» προς τον ευρύτερο αριστερό χώρο δείχνει αυτή την στιγμή να είναι μια λύση, προκειμένου να αρθεί το πρόσκαιρο αδιέξοδο. Το ΠΑΣΟΚ επίσης, εάν υπάρχουν εντός του οι αντίστοιχες δυνάμεις, θα πρέπει να προβεί σε σοβαρή αυτοκριτική σχετικά με την πολιτική του επιχειρηματολογία, ξεκαθαρίζο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου