ΤΟΠΙΚΑ

Μπάζωναν υγροβιότοπο στις Νηές

μπάζωναν-υγροβιότοπο-στις-νηές-851206

Φορτηγό που μετέφερε μπάζα σε υγροβιότοπο στις Νηές του δήμου Σούρπης, μετατρέποντας τον σε απέραντο σκουπιδότοπο εντόπισαν υπάλληλοι της Νομαρχίας Μαγνησίας.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας ζητά την άμεση εισαγγελική παρέμβαση για την αυθαίρετη και επικίνδυνη επιχωμάτωση, ενώ ο αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς επανέλαβε την πρόθεση της νομαρχιακής αρχής να συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες σύσκεψη με τη συμμετοχή της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, ώστε να συζητηθεί το σύνηθες πλέον φαινόμενο μπαζώματος ρεμάτων και χειμάρρων.
Ο κ. Ξηρακιάς μίλησε για «μάστιγα», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε η παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών και άχρηστων οικοδομικών υλικών σε ρέματα και χειμάρρους να πάψει. Ανέφερε δε ότι οι δήμοι αν και έχουν την αρμοδιότητα καθαρισμού των χειμάρρων «κωφεύουν», καθώς δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα κονδύλια.
Τις προηγούμενες ημέρες τόνοι οικοδομικών υλικών και χωμάτων ξεφορτώθηκαν παράνομα στον υγροβιότοπο της Σούρπης, στην περιοχής «Νηές».
Η Νομαρχία δέχθηκε ανώνυμη καταγγελία για τη μεταφορά και εκφόρτωση μπαζών και μετά από κινητοποίηση εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης του φορτηγού. Ο φάκελος της υπόθεσης και τα στοιχεία του θα αποσταλούν στον Εισαγγελέα Βόλου για την άσκηση ποινικής δίωξης.
Το περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο. Αντίθετα αντίστοιχες αυθαίρετες ενέργειες, που απειλούν περιοχές με πλημμυρικά φαινόμενα και υποβαθμίζουν το περιβάλλον απασχολούν πολύ συχνά τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας.
Γι’ αυτό το λόγο τις αμέσως επόμενες ημέρες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας θα συγκαλέσει σύσκεψη με στόχο τη λήψη μέτρων απέναντι στην επιχωμάτωση ρεμάτων και χειμάρρων σε όλο το νομό.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μετά τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη, η υπόθεση θα αποσταλεί στον Εισαγγελέα, ενώ παράλληλα θα ζητηθεί από τον ιδιώτη να προχωρήσει άμεσα σε άρση της επιχωμάτωσης με δικά του έξοδα.
Για την επιχωμάτωση του υγροβιότοπου ενημερώθηκε και ο δήμαρχος Σούρπης Κ. Καραγκιόζογλου. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τον κάλεσε να λάβει μέτρα αστυνόμευσης της περιοχής.
«Το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί μείζον ζήτημα για τη ΝΑΜ και στην κοινή σύσκεψη με την ΤΕΔΚ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες των δήμων στην απομάκρυνση των μπαζών από αυτούς τους χώρους», δήλωσε ο κ. Ξηρακιάς και πρόσθεσε: «Με βάση το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων οι δήμοι έχουν την υποχρέωση καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων, αλλά και τη λήψη μέτρων πρόληψης και καταστολής. Πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός με την ΤΕΔΚ, καθώς το θέμα με τις παράνομες επιχωματώσεις δεν αφορά μόνο στους χειμάρρους του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και ρέματα σε όλους του Δήμους της Μαγνησίας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου