ΤΟΠΙΚΑ

Εντολή να συνεχισθούν οι αλλαγές

εντολή-να-συνεχισθούν-οι-αλλαγές-851206

Τα πανελλαδικά αποτελέσματα και οι δηλώσεις των αρχηγών

Αποτελέσματα: Eπικρατείας ώρα 2.30 Τμήματα 17.505 (84,88%%)
ΕΔΡΕΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 42,64% 154
ΠΑΣΟΚ 38,41% 117
ΚΚΕ 7,73% 21
ΣΥΡΙΖΑ 4,72% 13
ΛΑ.ΟΣ. 3,60% 9
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 0,76% 0
ΛΟΙΠΑ 2,14%

Κατά τις μεσονύκτιες ώρες, όταν οριστικοποιήθηκε η τάση του εκλογικού αποτελέσματος, οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

Κ. Καραμανλής
Για σαφή εντολή των πολιτών να συνεχιστούν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις μίλησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι είναι σαφές το μήνυμα «να γίνουμε καλύτεροι, να αποφύγουμε λάθη και να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί και να βρεθούμε ακόμα πιο κοντά στους πολίτες».
Ο κ. Καραμανλής δήλωσε από το Ζάππειο Μέγαρο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σταθερή κυβέρνηση που στηρίζεται σε κοινωνική πλειοψηφία. Παράλληλα περιέγραψε τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας με άξονες την ενδυνάμωση της οικονομίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και την παροχή ευκαιριών στους νέους.

Γ. Παπανδρέου
Την ανανέωση της εμπιστοσύνης της βάσης του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα ζητήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.
«Ο λαός αποφάσισε και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή» τόνισε, λέγοντας ότι δώσαμε μια μεγάλη μάχη που δεν κατορθώσαμε να κερδίσουμε.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η προσπάθεια για να φύγει η δεξιά δεν σταματά, αφού η ισχυρή πλειοψηφία του λαού θέλει μια άλλη πορεία.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι πολίτες είχαν επιφυλάξεις για το αν το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε εναλλακτική λύση, ότι η κακοδιοίκηση, τα σκάνδαλα, οι πυρκαγιές, τα χάλια της δημόσιας διοίκησης έχουν βαθύτατες ρίζες και αφορούν όλους, μεταξύ αυτών και το ΠΑΣΟΚ.
Πρέπει να ακούσουμε το μήνυμα των πολιτών και να το αξιολογήσουμε, γιατί ο δημοκρατικός λαός μας θέλει ανατρεπτικούς και καινοτόμους. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αυτό καλούμαστε να το αποδείξουμε» συνέχισε.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμα ότι από αύριο ξεκινά ο αγώνας για τους εργαζόμενους και τους μισθωτούς.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δρομολογεί όλες τις εξελίξεις βάσει του καταστατικού για ανανέωση της εμπιστοσύνης της βάσης του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του.
«Θα ζητήσω εντολή για ανανέωση της εμπιστοσύνης» κατέληξε.

Αλέκα Παπαρήγα
Την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Επισήμανε ωστόσο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διατήρησαν υψηλά ποσοστά, αλλά υποσχέθηκε ότι το κόμμα της δεν θ απογοητεύσει τους νέους ψηφοφόρους. «Θα συναντηθούμε στους αγώνες» υπογράμμισε.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ διέκρινε τάσεις απεγκλωβισμού από το δικομματισμό στα μεγάλα αστικά κέντρα και υποσχέθηκε ότι το κομμουνιστικό κόμμα θα αποτελέσει ανάχωμα στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
«Δράσαμε κόντρα στο ρεύμα και δεν καλλιεργήσαμε αυταπάτες για μετεκλογικές συνεργασίες» επισήμανε ακόμη η κ. Παπαρήγα.

Αλέκος Αλαβάνος
Μεγάλη χαρά για μία από τις καλύτερες επιδόσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς από τη Μεταπολίτευση και έπειτα εξέφρασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Μίλησε για αλλαγή του πολιτικού τοπίου και σημείωσε: «Η ευκαιρία που μας δόθηκε είναι μια δοκιμή για μας».
«Νιώθουμε μεγάλη χαρά. Η ριζοσπαστική Αριστερά έχει ήδη μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία της από τη Μεταπολίτευση του 1974 και το ποσοστό του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ώρα με την ώρα ανεβαίνει συνεχώς» ανέφερε αρχικά ο κ. Αλαβάνος.
Και συνέχισε, ευχαριστώντας:
– Τη νέα γενιά των 400 ευρώ, του Διαδικτύου και του άρθρου 16 για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. «Ξέρουμε καλά ότι είναι μια δοκιμή» υπογράμμισε.
– Τους χιλιάδες φίλους από το σοσιαλιστικό χώρο, που δημιούργησαν ήδη από τα κάτω μια σοσιαλιστική συνιστώσα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ξέρουμε ότι είναι μια δοκιμή.
– Τον πολύχρωμο χώρο της Αριστεράς που ενεργοποιήθηκ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου