ΤΟΠΙΚΑ

Εχουμε υπαρκτές προϋποθέσεις για ένα νέο πολιτικό σκηνικό;

εχουμε-υπαρκτές-προϋποθέσεις-για-ένα-851206

Αυτή τη φορά δεν διαψεύστηκαν ούτε τα exit polls ούτε εκτιμήσεις που εδώ και κάποιες μέρες είχαν διαμορφωθεί ούτε οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου πενθημέρου.
Πολλοί λένε ότι ο Καραμανλής ίσως έχει πρόβλημα με την οριακή αυτοδυναμία του. Μάλλον απατώνται, αφού όχι μόνο δυνάμωσε την εσωτερική πειθαρχία, έστω και αν κέρδισε χάνοντας περίπου τρεις μονάδες, αλλά ίσως έχει να… ελπίζει και σε αύξηση!) των ψήφων του στο Κοινοβούλιο. Οι δε ελπίδες για νέες εκλογές σύντομα, θα μείνουν ελπίδες…
Για την ώρα τα μαχαίρια φαίνεται να έχουν βγει στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε την ευθύνη της ήττας και ανήγγειλε καταστατική προσφυγή στην κομματική βάση για ανανέωση της εντολής του. Ο Ευ. Βενιζέλος άρπαξε την ευκαιρία και δήλωσε αμέσως «παρών», αναγγέλλοντας ουσιαστικά την υποψηφιότητά του. Η περίοδος μέχρι την ενεργοποίηση των καταστατικών διαδικασιών θα έχει ενδιαφέρον. Οπως και οι συμμαχίες παλαιών αντιπάλων που θα σχηματισθούν.
Κανείς δεν αντιλέγει ότι στους νικητές των χθεσινών εκλογών πρέπει να υπολογισθεί η Αριστερά, συνολικά αλλά και επιμέρους ΚΚΕ και ΣΥΝ, που αύξησαν τα ποσοστά τους, όσο και ο ΛΑΟΣ που άντεξε στις πιέσεις αφαίμαξης και εισέρχεται στη Βουλή χωρίς μάλιστα άγχος.
Θα είναι για όλους μία ευτυχής κοινοβουλευτική περίοδος μετά την επιβεβαίωση και της πολιτικής τους και της παρουσίας τους; Ξεκινώντας από το ΛΑΟΣ, θα πούμε ότι μάλλον οι βουλευτές του θα έχουν και το «μαρκάρισμα» της ΝΔ, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Αν, μάλιστα οι θέσεις του επηρεάσουν, όπως αναμένεται, την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά για παράδειγμα, οι αντιστάσεις τους ίσως γίνουν μικρότερες.
Είναι πιθανό αντίστοιχα φαινόμενα να υπάρξουν και στον ΣΥΝ, παρά την εντυπωσιακή του ενίσχυση και την πλήρη επιβεβαίωση της πολιτικής Αλαβάνου. Οι φωνές που θέλουν διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας αλλά και πιθανής υπό όρους συνεργασίας με όμορες δυνάμεις, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι σίγουρο ότι θα σωπάσουν και δεν θα δυναμώσουν, υποδεικνύοντας την ανάγκη δημιουργίας αντίβαρου απέναντι στην πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.
Ισως πέρα από τα αυταπόδεικτα ως συμπεράσματα της χθεσινής αναμέτρησης, δηλαδή την επανεκλογή με πτώση και δύσκολη αυτοδυναμία της ΝΔ και την καθαρή υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι χθεσινές εκλογές δημιουργούν προϋποθέσεις για ένα πραγματικό νέο πολιτικό σκηνικό. Περισσότερο ως προς τη διάταξη των δυνάμεων όμως, παρά ως προς τα ενδεχόμενα άσκησης διαφορετικών πολιτικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου