ΤΟΠΙΚΑ

Τριγμοί στο “πράσινο” στρατόπεδο

τριγμοί-στο-πράσινο-στρατόπεδο-851206

Την ανανέωση της εμπιστοσύνης της βάσης του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα ζητήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δρομολογεί όλες τις εξελίξεις βάσει του καταστατικού για ανανέωση της εμπιστοσύνης της βάσης του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του.
«Θα ζητήσω εντολή για ανανέωση της εμπιστοσύνης» κατέληξε.

Βενιζέλος
Για καθαρή, οδυνηρή και μεγάλη ήττα έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στέλνοντας συντροφικό χαιρετισμό σε όλους τους ψηφοφόρους, τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τον αγώνα τους.
Σε δηλώσεις του από τον προθάλαμο του Ζαππείου, ο κ. Βενιζέλος συνεχάρη τον Γιώργο Παπανδρέου για το ότι ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν και για το γεγονός ότι δρομολογεί τις εξελίξεις βάσει του καταστατικού.
Ο ίδιος είπε ακόμα ότι στο ΠΑΣΟΚ αρμόζει καλύτερη τύχη, υπογραμμίζοντας ότι είναι κρίμα που το Κίνημα δεν κατάφερε να κερδίσει αυτή την κυβέρνηση.
Παράλληλα, είπε ότι θα είναι παρών στις διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας του Κινήματος. «Η διαδικασία που θα κινηθεί με βάση το καταστατικό θα αποτελέσει μια αρχή για την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ» τόνισε.
Αργότερα, έκανε δηλώσεις και η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου. Η ίδια συνέστησε αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση, ενώ εξέφρασε τη χαρά της που ξεκινούν με «καθαρό μυαλό» τις διαδικασίες βάσει του καταστατικού.
Στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου στη διαφαινόμενη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν απόψε δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι καλύπτεται από τη δήλωση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος δήλωσε “παρών” στις εξελίξεις που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι θα ζητήσει επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της βάσης του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κίμων Κουλούρης τάχθηκε ανεπιφύλακτα στο πλευρό του κ. Βενιζέλου χαρακτηρίζοντας λύτρωση για το ΠΑΣΟΚ την υποψηφιότητά του. Και οι δύο πάντως εξήραν τη γενναιότητα του κ. Παπανδρέου να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό του Κινήματος.
Η Άννα Διαμαντοπούλου σε δήλωση που έκανε μετά την δήλωση του κ. Βενιζέλου, τόνισε ότι το κίνημα περνάει ιστορικές στιγμές και ζήτησε αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση. Και πρόσθεσε ότι η λύση θα βρεθεί μέσα από τις καθαρές και συντεταγμένες διαδικασίες που προβλέπονται καταστατικά.
Ανωμερίτης για καταστατικό ΠΑΣΟΚ
Ο υπεύθυνος της Επιτροπής Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ανωμερίτης, δήλωσε ότι αύριο η Επιτροπή Καταστατικού θα συνεδριάσει με τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Νίκο Αθανασάκη και “συγκεκριμενοποιώντας τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν μετά τις αποφάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου” θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ. Ανωμερίτης είπε χαρακτηριστικά ότι και 100 υποψηφιότητες να υπάρχουν, το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ είναι πληρέστατο και προβλέπει τις σχετικές διαδικασίες.

Παραιτήσεις προέδρων
Σαβαρές ανακατατάξεις στην ηγεσία ενός κόμματος μπορεί να επιφέρει η ήττα στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Η ήττα του ΠΑΣΟΚ είναι πιθανόν να οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σενάρια διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου. Με αφορμή το ενδεχόμενο αυτό εξετάζονται παραιτήσεις προέδρων κομμάτων ύστερα από ήττα που υπέστησαν σε κοινοβουλευτικές εκλογές από το 1981 έως σήμερα.
Η πρώτη αλλαγή στην ηγεσία κόμματος εξαιτίας εκλογικής ήττας έγινε στη ΝΔ το 1981 μετά την καθοριστική νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Ο τότε πρόεδρος, Γεώργιος Ράλλης παραιτήθηκε σχεδόν αμέσως από την προεδρία του κόμματος αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ήττα και νέος αρχηγός της ΝΔ ανέλαβε το Δεκέμβριο του 1981ο πολιτικός Ευάγγελος Αβέρωφ.
Στις 26 Οκτωβρίου 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται μετά την ήττα που υπέστη στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν λίγες ημέρες νωρίτερα. Ο τότε πρόεδρος της ΝΔ είχε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές ότι θα παραιτηθεί, αν το εκλογικό αποτέλεσμα αποβεί εναντίον του. Νέος πρόεδρος του κόμματος ανέλαβε ο Μιλτιάδης Έβερτ.
Στις

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου