ΤΟΠΙΚΑ

«Κουτσουρεμένες» οι εφορευτικές επιτροπές

κουτσουρεμένες-οι-εφορευτικές-επι-851206

Με τα γνωστά «μελανά» σημεία κύλησε η διαδικασία ψηφοφορίας για τις βουλευτικές εκλογές στα 334 εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν στη Μαγνησία, εκ των οποίων πέντε ετεροδημοτών.
Σε γενικές γραμμές πάντως η ψηφοφορία εξελίχθηκε κανονικά, καθώς τα μικροπροβλήματα που δημιουργήθηκαν, προκάλεσαν μεν πρόσκαιρη αναστάτωση, αλλά αντιμετωπίστηκαν.
Το σκηνικό της χθεσινής ημέρας στα εκλογικά τμήματα της Μαγνησίας συνέθεταν «κουτσουρεμένες» σε αριθμό μελών εφορευτικές επιτροπές, ελλιπείς υποδομές για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα, ψηφοφόροι που αμέλησαν να προσέλθουν μπροστά στην εφορευτική επιτροπή, έχοντας μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή άλλο έγγραφο ταυτοπροσωπίας.
Όπως σε κάθε σχεδόν εκλογική διαδικασία, με απουσίες στις εφορευτικές επιτροπές άνοιξαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών, στις 7 το πρωί.
Ελάχιστες ήταν οι εφορευτικές επιτροπές που λειτούργησαν άρτια, δηλαδή με τέσσερα μέλη. Στην πλειοψηφία των εκλογικών τμημάτων, οι εφορευτικές επιτροπές αποτελούνταν από τρία ή δύο, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που λειτούργησαν ακόμη και με ένα μέλος για κάποιες ώρες.
Δέκα δε εκλογικά τμήματα αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στον έφορο των δικαστικών αντιπροσώπων, αναζητώντας λύσεις για τη στελέχωση των εφορευτικών επιτροπών.

Με «άδεια χέρια»
Από τις συνηθισμένες για εκλογική διαδικασία σκηνές, οι εκλογείς που θέλησαν να περάσουν στο παραβάν, έχοντας ξεχάσει να πάρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις επιδείκνυαν φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας, το οποίο δεν γινόταν δεκτό.
Άλλοι πάλι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και χρειάστηκε να προσφύγουν στους κατά τόπους ΟΤΑ για να πάρουν πιστοποιητικό εγγραφής στα μητρώα του Δήμου.

Ψήφιζαν στις αυλές
Στο μεταξύ η έλλειψη υποδομών για εκλογείς που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά με αφορμή τη φετινή εκλογική διαδικασία.
Τα περισσότερα από τα σχολικά κτίρια που λειτούργησαν ως εκλογικά κέντρα δεν διαθέτουν υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, με αποτέλεσμα η πρόσβασή τους στα εκλογικά τμήματα να καταστεί αδύνατη.
Για την εξυπηρέτησή τους οι δικαστικοί αντιπρόσωποι συνοδεία μελών των εφορευτικών επιτροπών βγήκαν εκτός αιθουσών και κατευθύνθηκαν στις αυλές των διδακτηρίων, μεταφέροντας κάλπη, ψηφοδέλτια και φακέλους, φροντίζοντας να διασφαλιστεί τα αδιάβλητο της διαδικασίας.
Σημαντικός αριθμός από τους εκλογείς στη Μαγνησία, οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Οι «ουρές» ψηφοφόρων δεν αποτέλεσαν χαρακτηριστικό αυτής της εκλογικής διαδικασίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου