ΤΟΠΙΚΑ

Χάμπτυ Ντάμπτυ; Αλίκη;

χάμπτυ-ντάμπτυ-αλίκη-851206

Ο κυρίαρχος του παιχνιδιού είναι αναμφίβολα πλέον ο Κώστας Καραμανλής. Όσο και αν θα υπήρχε ο πειρασμός να τον καταγγείλεις για μανιχαϊσμό ή για μακιαβελισμό, το αποτέλεσμα είναι σαφές. Ο πρωθυπουργός μηδένισε το πολιτικό του κοντέρ και έδωσε μια νέα παρθενία στην Νέα Δημοκρατία. Ακόμη και για την τελευταία περίοδο εδόθη προφανώς άφεση αμαρτιών. Με ελαφρά συρρίκνωση των δυνάμεων της ΝΔ, όσο για να θυμάται ότι ο κυρίως κυρίαρχος είναι αυτός που εκφράζεται κάθε τέσσερα χρόνια. Χωρίς αμφισβητήσεις περί αυτοδυναμίας, είναι νωρίς πλέον να τεθεί ζήτημα ενόψει της προεδρίας της Δημοκρατίας το 2010.

Η δεύτερη διαπίστωση που επιβάλλεται είναι ότι ο νέος εκλογικός νόμος υπήρξε όντως πηγή παραδόξων. Και ότι όποτε η πρόθεση για «κοινωνική μηχανική» αγνόησε την χαοτική δυναμική του εκλογικού σώματος, το τελευταίο αυτοοργανώθηκε για να αναιρέσει τους κοινωνικούς δείκτες. Ποιος θα προέβλεπε ότι ο ΛΑΟΣ θα απειλούσε την δεύτερη έδρα του ΠΑΣΟΚ στην Μαγνησία; Πόσο είναι βεβαίως εφικτό να αλλάξει προς το αναλογικότερο ο νόμος; Η νίκη της ΝΔ μάλλον την νομιμοποιεί στην κατεύθυνση ενός συστήματος λιγότερο αναλογικού.

Η ήττα του ΠΑΣΟΚ είναι όντως βαριά και επιβάλλει περίσκεψη τόσο γύρω από την στρατηγική του, όσο και από τις λειτουργίες του αλλά και την επικοινωνιακή πολιτική του. Όμως η συγκυρία τού επιβάλλει να προβεί γρήγορα και με σεβασμό των τεθειμένων διαδικασιών τόσο στην αναμόρφωση των οργάνων του, όσο και στην αναθεώρηση των θέσεών του. Κυρίως όμως να υλοποιήσει την δέσμευση για ανοικτό κόμμα και για πιο ευαίσθητη ακρόαση της κοινωνίας, αλλά και για συνεπέστερη εφαρμογή των κανόνων που αυτό το ίδιο έθεσε στον εαυτό του. Μόνος κυρίαρχος της ατζέντας ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν θα πρέπει να μείνει όμως μόνος του στην αυτοκριτική! Και το 2004 η απώλεια της εξουσίας αποδόθηκε στην ξύλινη γλώσσα της τελευταίας στιγμής!

Για τα μικρότερα κόμματα η αναλογικότερη έκφανση του εκλογικού νόμου απέδωσε εν μέρει δικαιοσύνη και επιτρέπει να μεταφέρουν στο σώμα της Βουλής και άλλες παραμέτρους λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και να επιβάλλουν άλλες προσεγγίσεις στο χώρο κυρίως της αριστεράς. Η παρουσία του ΛΑΟΣ οριοθετεί, αλλά και εκτοπίζει την ΝΔ προς το κέντρο. Κυρίως όμως δίνει την ευκαιρία και σε άλλους σχηματισμούς να μαθητεύσουν στους θεσμούς της δημοκρατίας και να κριθούν την επόμενη τετραετία σε βάση πραγματική και όχι αόριστη και «μεταφυσική».
Αν κοινωνικός δείκτης θεωρούνται και οι δημοσκοπήσεις, οι τελευταίες απέτυχαν να διαγνώσουν ακριβώς την σχετική διατήρηση των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας.
Στο τοπικό επίπεδο είναι επίσης δύσκολη η αποτίμηση. Κυρίως για το ΠΑΣΟΚ, που βλέπει το ποσοστό του να μειώνεται σημαντικά ακόμη και σε σχέση με το εθνικό του ποσοστό. Η τάση αυτή αναιρεί την δυναμική που είχε δημιουργηθεί στις τοπικές εκλογές και επαναφέρει το ερώτημα για το γνήσιο μήνυμα εκείνων των εκλογών!
Μένει να δει ο αναλυτής, αν όντως οι λέξεις μπορούν να εννοήσουν διαφορετικά πράγματα και αν όντως η προσέγγιση των πολλών παράλληλων αληθειών, μιας για κάθε κόμμα, υπηρετεί την βούληση εκείνου που αποφασίζει.
Τίποτε βεβαίως δεν θα ’ναι όπως πριν –με μία διαφορά: κάποιος έδωσε να καταλάβουμε ποιος είναι το αφεντικό στο παιχνίδι!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου