ΤΟΠΙΚΑ

Επεσε ηρωικά με κόντρα διαιτησία η Εθνική

επεσε-ηρωικά-με-κόντρα-διαιτησία-η-εθν-851206

Τι και εάν δεν προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωμπάσκετ γνωρίζοντας την ήττα με 82-77 από την Ισπανία… Η Εθνικής μας ομάδα έδειξε γιατί είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης παίζοντας στα ίσα τους «φούριας ρόχας», σε ένα ματς διαφήμιση του μπάσκετ που κράτησε σε αγωνία τους φιλάθλους και στα σαράντα λεπτά. Λύγισε όμως από τα σφυρίγματα της διαιτησίας που ήθελαν πάση θυσία τους Ισπανούς στον τελικό και από το εκνευριστικό παιχνίδι των Ισπανών, που σε καθοριστικά σημεία και μόλις βρίσκονταν πίσω στο σκορ, με τσαμπουκάδες, θέατρο και αντιαθλητικά χτυπήματα που δεν τιμωρήθηκαν ποτέ, έμεναν στο παιχνίδι και έβγαζαν την Ελλάδα από την ρυθμό της. Πάο Γκασόλ και Ναβάρο έκαναν μεγάλη ζημιά στην ελληνική ομάδα από την οποία δεν υστέρησε κανένας. Πλέον το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει σήμερα στον μικρό τελικό τον ηττημένο του άλλου ημιτελικού της διοργάνωσης μεταξύ της Ρωσίας και της Λιθουανίας.
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης ξεκίνησε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και με αιφνιδιασμούς κατάφερε να περιορίσει τους Ισπανούς που είχαν «παγιδευτεί» στην καλή άμυνα του Παναγιώτη Γιαννάκη και είχαν προβλήματα στη δική τους ρακέτα με τους Έλληνες ψηλούς. Απόρροια όλων αυτών να προηγηθεί η Εθνική Ελλάδος με τρεις πόντους. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές είχαν προβλήματα και τα περιφερειακά σουτ και ο Γκασόλ είχε μπλοκαριστεί στην αρχή. Η άμυνα ζώνης του Πεπού Ερνάντεθ έδινε το δικαίωμα στους Έλληνες να σουτάρουν εύστοχα απ’ έξω, όμως ο Γκασόλ άρχισε να «ξυπνάει» σιγά σιγά και μείωσε στους δύο. Ο Καλντερόν έδωσε προβάδισμα με τρίποντο, όμως το ματς φαινόταν πως θα ήταν ντέρμπι μέχρι τη λήξη του πρώτου δεκάλεπτου, τουλάχιστον.
Ο Τσαρτσαρής ξαναέδωσε προβάδισμα με τρίποντο, αφού η συνεχής ζώνη των Ιβήρων ευνοούσε τους ψηλούς να βγαίνουν έξω. Τα τρίποντα των Καλντερόν και Χιμένεθ έδωσαν ξανά το προβάδισμα στους «φούριας ρόχας», που άρχισαν να ανεβάζουν ρυθμούς. Καινούργιο τρίποντο του Καλντερόν έκανε το +4, αφού τα τρίποντα των Ισπανών ήταν η λύση στο μαν του μαν του «δράκου». Τελικά, η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε στο +6 για τους παγκόσμιους πρωταθλητές, που έδειχναν να ελέγχουν στα τελευταία λεπτά την αναμέτρηση.
Η είσοδος του Ζήση στην αρχή του δεύτερου δεκάλεπτο έδωσε «πνοή» στην ελληνική ομάδα, που με τον άσο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μείωσε στους τρεις. Ένα ξέσπασμα των Ισπανών, με πρωτεργάτη τον Ναβάρο και η καλή άμυνα τους περιφερειακούς τους επέτρεψε να ξεφύγουν με 8 πόντους, αφού είχαν αρχίσει να μαζεύουν και τα επιθετικά ριμπάουντ. Οι Έλληνες άρχισαν να εκνευρίζονται και να κάνουν λάθη, που έδιναν στους Ισπανούς την ευκαιρία να σουτάρουν απ’ έξω και έτσι ο Ναβάρο έκανε το 32-24. Τα τρίποντα του Ναβάρο ήταν συνεχής «μαχαιριά» για τους Έλληνες, που είχαν «κολλήσει» στην άμυνα ζώνης και είχαν βιαστικές επιθετικές επιλογές.
Η βελτίωση της ελληνικής άμυνας έφερε τη μείωση του σκορ και έβαλε κάπως το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο παιχνίδι. Η πίεση σε όλο το γήπεδο δημιουργούσε προβλήματα στη γρήγορη ανάπτυξη της Ελλάδας, όμως οι περιφερειακοί κατάφερναν να «τρυπώνουν» μέσα στη ρακέτα και να ξαναμείνουν στους πέντε, μέχρι να έρθει το τρίποντο του Σπανούλη και το λει απ του Τσαρτσαρή, που έφεραν την ισοφάριση και έκαναν συνολικά ένα σερί 7-0. Σε όλα αυτά συντέλεσε η εκπληκτική άμυνα κάτω από το καλάθι. Τελικά, ο Γκασόλ έστειλε τους Ισπανούς στα αποδυτήρια προηγούμενους με δύο πόντους.
Στο ίδιο τέμπο και μοτίβο ξεκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο. Η Ισπανία με το πάθος που τους έδιναν οι φιλάθλοι της και το ότι αγωνιζόταν εντός έδρας προσπάθησε να επιβάλει τον ρυθμό της. Ο Γκασόλ αποδεικνύοντας ότι είναι τέρας ψυχραιμίας ευστόχησε από την γραμμή των βολές δίνοντας προβάδισμα +4 (43-39) στην χώρα του. Η απάντηση όμως δεν άργησε να έρθει από την Εθνική μας ομάδα. Ο Σπανούλης με δίποντο μείωσε σε 43-41 και στη συνέχεια ο Μιχάλης Κακιούζης με λέι άπ κέρδισε τους αντιπάλους του, φέρνοντας το ματς στην απόλυτη ισορροπία (43-43) και προκαλώντας μεγάλο ενθουσιασμό στην κερκίδα που βρίσκονταν οι Έλληνες θεατές.
Ο Πάο Γκασόλ και πάλι από τη γραμμή των βολών

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου