ΤΟΠΙΚΑ

Αρνηση και αποχή οι ρυθμιστές

αρνηση-και-αποχή-οι-ρυθμιστές-851206

Η δεύτερη αφορά την άρνηση προς τα μεγάλα κόμματα, καθώς παρά τις εκτεταμένες, αλλά αβάσιμες διαδόσεις, για δήθεν κυλιόμενες μυστικές δημοσκοπήσεις, κανείς αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να διαθέτει επαρκή στοιχεία για να ερμηνεύσει την πρόθεση των ψηφοφόρων. Κυρίως ενόψει αυτών που ειπώθηκαν ως προς το κατά πόσον η φθορά της Νέας Δημοκρατίας είναι της τάξης του 2,66%, ή το κατά πόσον η αύξηση της επιρροής του ΠΑΣΟΚ είναι 2,15%.

Καθώς η διαφορά μεταξύ πρώτου και δευτέρου κόμματος δεν έχει καμιά σημασία, αν κανένα από τα δύο κόμματα δεν ξεπερνά το όριο του 42,7% το άνευ σημασίας όριο της αρνητικής – ή θετικής για τα μικρά κόμματα – ψήφου διαμορφώνεται έως 14,7 %. Πάνω από αυτό σημαίνει ότι τα μεγάλα κόμματα, ακόμη και αν ισοδυναμούν μπορούν να υπολογίζουν σε αυτοδυναμία αναλόγως του αριθμού των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή αλλά και επίσης του συνόλου των ποσοστών των κομμάτων εκτός Βουλής. Κάθε κόμμα που προστίθεται στην Βουλή αφαιρεί τουλάχιστον 3 έδρες από το πρώτο.
Το ενδιαφέρον επιπλέον αύριο το βράδυ θα είναι έντονο καθώς ακόμη και όταν θα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των εδρών των κομμάτων θα αργήσει να γίνει γνωστό σε ποιες περιφέρειες θα κατανεμηθούν οι έδρες αυτές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου