ΤΟΠΙΚΑ

3.000 ευρώ με απλή υπογραφή

3-000-ευρώ-με-απλή-υπογραφή-851206

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, με απόφαση του πρωθυπουργού καταργούνται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυαν σε αντίστοιχες περιπτώσεις και οι πληγέντες από τις πυρκαγιές θα μπορούν με μια υπεύθυνη δήλωση να πάρουν το πρώτο βοήθημα. Θα μπορούν από σήμερα να απευθύνονται στις τράπεζες, να υπογράφουν εκεί τις υπεύθυνες δηλώσεις και με την ταυτότητά τους ή κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας να λαμβάνουν από το ταμείο, εκείνη την ώρα, τα πρώτα 3.000 ευρώ.
Εάν υπάρχει ζημιά στην οικοσκευή πρώτης κατοικίας ή εξοχικού θα μπορούν να λαμβάνουν 10.000 ευρώ, αλλά γι’ αυτό το ποσό απαιτείται βεβαίωση από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική ή τους δήμους. Τα ποσά αυτά είναι για τα πρώτα έξοδα επισκευών και στη συνέχεια το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προχωρά σε αποτίμηση ενδεχόμενων άλλων ποσών. Αν υπάρχει πολύτεκνη ή τρίτεκνη οικογένεια, θα μπορεί να πάρει επιπλέον 1000 ευρώ, ενώ αν υπάρχει ανάπηρο μέλος ή μέλη, για κάθε μέλος θα μπορούν να παίρνουν επιπλέον 1000 ευρώ.
Με σημερινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη δίνεται η δυνατότητα σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες να χορηγούν από τα καταστήματά τους το προνοιακό βοήθημα των 3.000 ευρώ -καθώς και την αποζημίωση για την οικοσκευή και άμεσα έξοδα επισκευής κατοικιών ύψους 10.000 ευρώ- και όχι μόνο από την Εθνική και την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος, είναι η πρώτη φορά που το δημόσιο ξεπερνά γραφειοκρατικές δυσκολίες δεκαετιών και αυτό ήταν το νόημα των παραινέσεων του πρωθυπουργού.
Επίσης ανέφερε πως αυτή την ώρα στέλνονται σε όλα τα υποκαταστήματα εθνικής Αγροτικής και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χιλιάδες e-mail με τον τύπο της συγκεκριμένης δήλωσης, ενώ απηύθυνε παράκληση στους εργαζομένους των συγκεκριμένων τραπεζών να εξυπηρετήσουν τους πληγέντες και να τους ενισχύσουν ψυχικά. Υπογράμμισε ότι έχουν επικηρυχθεί ήδη οι εμπρηστές με ποσά από 100.000 έως ένα εκατομμύριο, ανάλογα με το μέγεθος των συνεπειών από τους εμπρησμούς, ενώ στον τομέα της υγείας έχει σταλεί ήδη πλήρως εξοπλισμένη κινητή ιατρική μονάδα και επίσης στο τέλος της εβδομάδας ο ΟΑΕΔ θα συνεισφέρει δέκα εκατομμύρια ευρώ στο Ειδικό Ταμείο και θα δοθεί έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους πυρόπληκτους, για τους οποίους και θα υπάρξει πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων ώστε να απασχοληθεί αριθμός 6.000 ανέργων.
Επίσης ανέφερε ότι ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας έχει ανακοινώσει ότι μπορούν οι πυρόπληκτοι να φιλοξενηθούν δωρεάν σε ξενοδοχεία, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα δώσει έκτακτο επίδομα 1.500 ευρώ με μία απλή αίτηση στους φοιτητές που είναι από πυρόπληκτες περιοχές. Επιπλέον ανακοίνωσε πως το παλαιό και νέο μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας είναι επισκέψιμα από σήμερα, ότι δεν διαπιστώνονται ακυρώσεις στις κρατήσεις τουριστών, ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει βάλει σε λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για πληροφορίες σε ομογενείς και πως οι ένοπλες δυνάμεις συνεισφέρουν με 2.579 άτομα.
Επίσης τόνισε πως έχουν σταλεί τόνοι πόσιμου νερού, ότι έχουν σταλεί 400 αστυνομικοί στους πυρόπληκτους νομούς, ότι έχουν ενισχυθεί οι μονάδες του ΕΚΑΒ στους πυρόπληκτους νομούς στην Πελοπόννησο και το νομό Εύβοιας και πως ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει αναλάβει το συντονισμό της κρατικής αρωγής, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανείς χωρίς στέγαση και σίτιση από όσους δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα λόγω πυρκαγιών. Μάλιστα συμπλήρωσε πως όποιος δηλώσει ότι χρειάζεται κατάλυμα, αμέσως θα του παρασχεθεί δωρεάν. Επίσης ανέφερε πως μετά από έρευνα διαπιστώθηκε πως δεν “ήταν ακριβής η καταγγελία ότι ξενοδόχος ζήτησε από πυρόπληκτη οικογένεια 150 ευρώ”.
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αλλαγή στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων και μετά τους έξι μήνες, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως οι ρυθμίσεις αυτές είναι πρώτες και άμεσες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κράτος θα είναι πολύ ελαστικό απέναντι σε όσους οφείλουν, ανέφερε ότι αν χρεια

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου