ΤΟΠΙΚΑ

Δυο εκατομμύρια στρέμματα σε τρεις ημέρες

δυο-εκατομμύρια-στρέμματα-σε-τρεις-ημ-851206

Μάχη με τις φλόγες για έκτη μέρα με την κατάσταση να είναι ελαφρώς καλύτερη σε Πελοπόννησο και Εύβοια, αν και υπάρχει φόβος αναζωπυρώσεων. Ένας ακόμη νεκρός στη Ζαχάρω, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 64. . Στο φόντο της καταστροφής η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τη θεωρία περί «ασύμμετρης απειλής»…
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το κυριότερο μέτωπο το απόγευμα χθες ήταν αυτό στην περιοχή Μάτεσι-Καμμένα-Βασιλάκι-Πλουτοχώρι στην Ηλεία.
Η πυρκαγιά στα Σέττα της Εύβοιας τέθηκε υπό έλεγχο.
Τις τελευταίες 24 ώρες εκδηλώθηκαν συνολικά 56 πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από την Πυροσβεστική εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι την Τετάρτη, εάν βοηθήσει ο καιρός, θα μπορέσουν να ελέγξουν σε σημαντικό βαθμό τις πυρκαγιές στη Μεσσηνία και την Πέμπτη στην Εύβοια, ενώ για την Ηλεία εκτιμούν οι αξιωματικοί ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μέρες και με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές.
Το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα Δασικών Πυρκαγιών (ΕFFIS) υπολογίζει τις εκτάσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα από 24 έως 26 Αυγούστου σε 183.987 εκτάρια (1.839.870 στρέμματα). Με βάση την εκτίμηση αυτή, το 2007 έχουν καταστραφεί συνολικά, λόγω των πυρκαγιών, περίπου 268.834 εκτάρια (2.688.340 στρέμματα).
Από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, τα μέτωπα που εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχία στις δυνάμεις πυρόσβεσης είναι στον Ίσαρη Μεγαλόπολης Αρκαδίας και στις Κολλίνες Αρκαδίας.
Με το πρώτο φως της ημέρας, την Τρίτη, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού στα μεγαλύτερα μέτωπα: Αλιβέρι, Σέττα, Στύρα, Ανδρίτσαινα, Αμαλιάδα, Γρύλλος, Κρέστενα, Ταΰγετος. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται 21 αεροπλάνα και 18 ελικόπτερα, καθώς και επτά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα από την ξένη βοήθεια.
Στην Ηλεία, οι φωτιές μαίνονται στα Κρέστενα, στην Ανδρίτσαινα και τη Ζαχάρω. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται τα μέτωπα σε Μάτεσι, Πλουτοχώρι, Γρύλλο, Αμαλιάδα και Κλειδιά Ωλένης. Στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας μαίνεται η φωτιά στο Λάλα. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στο χωριό Μάτεσι, όπου βρίσκονται 50 κάτοικοι, όπως και στο Πλουτοχώρι.
Στη Μεσσηνία, οι φωτιές καίνε σε Πεύκο, Ανω Αρφαρά, Οιχαλία, Μελιγαλά, στον Ταΰγετο στην περιοχή Αρτεμισία και στο δήμο Ανδανίας. Διαταγή εκκένωσης έχει δοθεί για τα χωριά Αμπελώνας, Στάσιμο και Σκληρό.
Στην Αρκαδία, αναζωπύρωση της φωτιάς σημειώθηκε κοντά στο χωριό Θεισόας προς το Παλαιόκαστρο που «έρχεται» από το γειτονικό Μάτεσι Ηλείας. Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στον οικισμό Παλάτου.
Επίσης, αναζωπύρωση της φωτιάς σημειώθηκε και στη Ριζοσπηλιά, ανάμεσα στους Δήμους Ηραίας και Δημητσάνας, σε σημείο όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στη ρεματιά για τα πεζοπόρα τμήματα.
Στην Εύβοια, το χωριό Κάτω Σέττα, το οποίο έχει εκκενωθεί, απειλήθηκε από τη φωτιά. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα μέτωπα σε Μίστρο και Στύρα. Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Αλιβέρι.
Στη Λακωνία, σε εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στον Πάρνωνα.
Στην Αιτωλοακαρνανία, πυρκαγιές μαίνονται στα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας Παλιοχωράκι και Φυτείες, καθώς και στο Χαλίκι Μεσολογγίου.
Στη Βοιωτία σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Καναλάκι.
Στο Μέτσοβο υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Ανήλιο, σε δασική έκταση με πεύκα.
Σε μερικό έλεγχο βρίσκεται και η πυρκαγιά στο δημοτικό διαμέρισμα Αργυροτόπου του δήμου Συβότων Θεσπρωτίας, στο Αργυροχώρι Δελβινακίου Ιωαννίνων και στο Δίκορφο Κεντρικού Ζαγορίου. Υπό έλεγχο βρίσκονται επίσης πέντε φωτιές στο νομό Άρτας.
Ακόμη, μαίνονται η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Αγκαθωτό στη Φλώρινα, στην Καλαμιά Αρτας, καθώς και στο Ναύπλιο.
Αγνωστοι επιχείρησαν να βάλουν φωτιά στην Εκάλη, όπου βρέθηκε βόμβα μολότοφ.
Ο δήμαρχος Μαραθώνα δήλωσε στην τηλεόραση ότι ο δήμος δέχτηκε απειλές και αντιμετώπισε επτά περιστατικά «εμπρησμού» σε διάστημα δύο ημερών.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έως αργά το βράδυ της Κυριακής είχαν αποτεφ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου