ΤΟΠΙΚΑ

Κανένα κώλυμα για τους 65 υποψηφίους βουλευτές

κανένα-κώλυμα-για-τους-65-υποψηφίους-βου-851206

Η επίσημη ανακήρυξη των 65 υποψηφίων βουλευτών Μαγνησίας έγινε χθες από το Πρωτοδικείο Βόλου, χωρίς να υπάρξει κανένα κώλυμα, όπως κρίθηκε από τη διαδικασία. Αμέσως έγινε η κοινοποίηση της ανακήρυξης στον Αρειο Πάγο και στο Νομάρχη Μαγνησίας, ο οποίος στη συνέχεια γνωστοποιεί με προκήρυξή του στην περιφέρεια του νομού τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους που ανακηρύχθηκαν. Η προκήρυξη τοιχοκολλάται στα δημοσιότερα μέρη όλων των δήμων και κοινοτήτων του νομού, με την φροντίδα των δημοτικών και κοινοτικών αρχών.
Με ευθύνη του νομάρχη η πιο πάνω γνωστοποίηση και τοιχοκόλληση πρέπει να έχει γίνει το βραδύτερο μέχρι την πέμπτη ημέρα πριν από τη μέρα της εκλογής.

Εφορευτικές επιτροπές
Στο μεταξύ στο Πρωτοδικείο Βόλου έχει ξεκινήσει η διαδικασία κλήρωσης των μελών των εφορευτικών επιτροπών που θα στελεχώσουν τα εκλογικά τμήματα του νομού Μαγνησίας στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με υπαλλήλους του Πρωτοδικείου Βόλου, οι συνθέσεις των εφορευτικών επιτροπών θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια από την Εισαγγελία Βόλου θα ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής των διορισμών τους.
Σημειώνεται ότι σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα μέλη που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.
Οι οριζόμενοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.
Για το σκοπό αυτό είναι δυνατόν ο αρμόδιος πρόεδρος πρωτοδικών να ζητήσει πληροφορίες και στοιχεία από τους ειρηνοδίκες του τόπου και τις δημοτικές ή κοινοτικές αρχές.
Μ αυτές τις προϋποθέσεις το συμβούλιο πρωτοδικών μπορεί ν αποκλείσει μέλη που κληρώθηκαν και που τα κρίνει ανεπαρκή για το έργο της εφορευτικής επιτροπής.
Όσοι ορίστηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ειδοποιούνται με απόδειξη για το διορισμό τους πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία με φροντίδα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στον οποίο διαβιβάζεται από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών αντίγραφο της πράξης του πρωτοδικείου για το διορισμό τους.
Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντά τους ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.
Σημειώνεται ότι δεν συμμετέχουν στις εφορευτικές επιτροπές, δημόσιοι και δημοτικοί ή κοινοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι μ αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής, δεν μπορούν να κληρωθούν ή διοριστούν μέλη εφορευτικών επιτροπών και αν τυχόν κληρωθούν ή διοριστούν δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκρότηση των επιτροπών. Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και γι αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων κατά την τελευταία τριετία.
Επίσης, δεν συμμετέχουν οι δικηγόροι που κληρώνονται τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη εφορευτικής επιτροπής, αν διοριστούν αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, υποχρεούνται να εκπληρώσουν τα καθήκοντα του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής.
Εάν μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλθουν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους γιατί απουσιάζουν ή κωλύονται ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη για τους ίδιους λόγους, η εκλογή διεξάγεται μόνο από τα παρόντα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από μόνο τον πρόεδρό της, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.
Σε περίπτωση που κωλύεται ή για οποιονδήποτε λόγο απουσιάζει ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής, αναπληρώνεται από τον αναπληρωτή του, που ορίζεται από τον έφορο δικαστικών αντιπροσώπων. Αν λείπει κι αυτός, για οποιονδήποτε λόγο, η εκλογή γίνεται ενώπιον των τεσσάρων μελών της εφορευτικής επιτροπής, με πρόεδρό της τον μεγαλύτερο σε ηλικία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου