ΤΟΠΙΚΑ

Από το Βόλο στην πύρινη λαίλαπα

από-το-βόλο-στην-πύρινη-λαίλαπα-851206

Ομάδα είκοσι εθελοντών της Μαγνησίας –γιατροί, νοσηλευτές και εθελοντές πυρόσβεσης- αναχωρεί σήμερα για τα πύρινα μέτωπα στο νομό Ηλείας. Οι εθελοντές θα τεθούν στην υπηρεσία των αρχών της πλέον δοκιμαζόμενης περιοχής της χώρας.

Η αποστολή της ομάδας οργανώθηκε χθες με πρωτοβουλία του νομάρχη Απ. Παπατόλια. Το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δύο εθελοντικών οργανώσεων, ο Σάββας Αϊδαλής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και ο Βασίλης Ηλιόπουλος από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, καθόρισαν τις τελευταίες λεπτομέρειες της αποστολής μαζί με τον εντεταλμένο νομαρχιακό σύμβουλο για θέματα Πολιτικής Προστασίας Μπ. Τσαμπάζη.
«Η κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε δεν μας φοβίζει. Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με πολλές πυρκαγιές στο παρελθόν. Η τελευταία στο Νότιο Πήλιο μπορεί να μην ήταν της ίδιας έκτασης, αλλά ήταν δύσκολη», έλεγαν οι εκπρόσωποι των δύο εθελοντικών οργανώσεων, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του νομάρχη για να θέσουν τις δυνάμεις τους στη διάθεση των κατοίκων περιοχών που ζουν ημέρες τώρα τον πύρινο εφιάλτη.
Οι ίδιοι επισήμαναν ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση της εθελοντικής προσφοράς στη σκληρή μάχη που δίνουν πολλές περιοχές της χώρας, με δεδομένο ότι στη Μαγνησία μόλις χθες ο βαθμός επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιών έπεσε στο «3».
«Φεύγουμε, αλλά αφήνουμε περίπολα σε όλο το νομό. Δεν εγκαταλείπουμε τη Μαγνησία και δεν αποδυναμώνουμε το προσωπικό της, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή», σημείωνε ο κ. Αϊδαλής.
Η ομάδα εθελοντών αναχωρεί σήμερα στις 10 το πρωί από τη Νομαρχία Μαγνησίας. Ανάμεσά τους τρεις γιατροί, δυο νοσηλευτές και 15 εθελοντές πυρόσβεσης, που όλοι διαθέτουν εμπειρία και γνώση πάνω σε ειδικές αποστολές.
Όλα τα έξοδα της ειδικής αυτής αποστολής, δηλαδή μετακίνηση, διαμονή, προμήθεια εξοπλισμού και υλικού, ενοικίαση ειδικού πολυμορφικού οχήματος πυρόσβεσης θα καλύψει η Νομαρχία.
Ο κ. Παπατόλιας ενημέρωσε για την αποστολή των εθελοντών από τη Μαγνησία τον συνάδελφό του Νομάρχη Ηλείας Χαρ. Καφύρα, ενώ την εκεί παρουσία τους θα συντονίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ο νομάρχης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων για την ανταπόκριση στο κάλεσμά του, καθώς όπως είπε είχε γνωρίσει τη δύναμη της προσφοράς τους στην πυρκαγιά που έπληξε και το Πήλιο τούτο το καλοκαίρι.
Ο κ. Αϊδαλής από την πλευρά του ενημέρωνε ότι μετά από συνεννόηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Θεσσαλονίκης η εταιρία 3Ε έχει διαθέσει 100.000 μπουκάλια νερό, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νομό Ηλείας.
Η ΕΟΔ Μαγνησίας περιμένει από την 3Ε στο νομό να διαθέσει επιπλέον 30.000 φιάλες νερού για να διανεμηθούν στο νομό Ευβοίας.
Υπογράμμισε ακόμη ότι χρειάζονται άμεσα τροφές για παιδιά, γάλα, γάλα σε σκόνη, μπιμπερό, για την συγκέντρωση των οποίων έχει γίνει έκκληση σε κάθε πολίτη που μπορεί να προσφέρει.
Σε συνεργασία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας με την ΕΟΔ Μυτιλήνης έχει αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια «και περιμένουμε και εδώ την ανταπόκριση των ευαισθητοποίηση του κόσμου για βοήθεια στους πυρόπληκτους σε τρόφιμα». Τα σημεία συλλογής των τροφίμων θα υποδειχθούν από τη Νομαρχία.
Οι εθελοντές της Μαγνησίας θα παραμείνουν στις φλεγόμενες και πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας τουλάχιστον για το επόμενο τετραήμερο.
Από την πλευρά του ο κ. Τσαμπάζης ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλες εθελοντικές ομάδες, αλλά οποιαδήποτε εθελοντική ομάδα θέλει να προσφέρει τη βοήθειά της εμείς θα είμαστε αρωγοί.
Η Νομαρχία απηύθυνε κάλεσμα σε εθελοντικές ομάδες και προς το παρόν ανταποκρίθηκαν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η Ομάδα Διάσωσης της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου