ΤΟΠΙΚΑ

Η κατάλληλη ώρα για τις νέες ανατιμήσεις

η-κατάλληλη-ώρα-για-τις-νέες-ανατιμήσε-851206

«Δώσε θάρρος στο χωριάτη…» λέει μία από τις σοφές παροιμίες μας. Αυτό ακριβώς εφαρμόζουν οι βιομηχανίες ειδών διατροφής, των ειδών δηλαδή που απορροφούν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού. Η ατιμωρησία για τα «καρτέλ» ελέγχου τη αγοράς (όπως στα γαλακτοκομικά) ή τις περιπτώσεις εφαρμογής μοντέλων ολιγοπωλίου, καθώς και η απουσία ουσιαστικών και αποτελεσματικών ελέγχων (που να οδηγούν δηλαδή στην αυστηρή τιμωρία), έχουν αφήσει ελεύθερο το πεδίο στις βιομηχανίες να αλωνίζουν στον τομέα των ειδών διατροφής.
Από την αρχή του χρόνου έχουμε ήδη καταμετρήσει τρεις ανατιμήσεις στα παραπάνω είδη. Σε εκείνα που θεωρούνται απαραίτητα στο καθημερινό τραπέζι και τα οποία γεμίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς». Από την 1η Σεπτεμβρίου στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα έχει περάσει και η τέταρτη αύξηση τιμών για τον ίδιο χρόνο, ενώ οι αποφάσεις που ήδη έχουν πάρει οι βιομηχανίες και έχουν γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, πιστοποιούν ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα έχουμε και το πέμπτο κύμα ανατιμήσεων στα ίδια είδη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που προκαλείται για τα χαμηλότερα εισοδήματα από τις απανωτές ανατιμήσεις στα βασικά είδη, οι πολίτες καλούνται να παρακολουθήσουν τις… εξαγγελίες και τις υποσχέσεις για ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης, για προστασία των εισοδημάτων, για εκκαθάριση της αγοράς από συμπτώματα και φαινόμενα ελέγχου.
Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, που οι νέες αυξήσεις γνωστοποιούνται μέσα στην προεκλογική τούρλα. Είναι η περίοδος που η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αντί της παρακολούθησης των δικών του μηχανισμών ελέγχου, πρέπει να τρέξει για τις προσωπικές ψηφοσυλλεκτικές ανάγκες. Είναι η περίοδος της «αναμπουμπούλας» που επιτρέπει στον «λύκο» να χαίρεται, κατά μία άλλη σοφή ελληνική παροιμία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου