ΤΟΠΙΚΑ

“Σινέ-Μεσόγειος” με επιλεγμένες ταινίες

σινέ-μεσόγειος-με-επιλεγμένες-ται-851206

“Προσωπικοί φόβοι σε δημόσιους χώρους” τιτλοφορείται η επόμενη προβολή του “Σινέ-Μεσόγειος” που θα πραγματοποιηθεί κατά τα συνήθη το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης στον Θερινό Κινηματογράφο της “Εξωραϊστικής”. Η ταινία παρουσιάζεται σε : Σκηνοθεσία: Alain Resnais Σενάριο: Alan Ayckbourn, Jean-Michel Ribes, Φωτογραφία: Eric Gautier Μοντάζ: Hervé de Luze Μουσική: Mark Snow Ήχος: Jean-Marie Blondel Κοστούμια: Jackie Budin Καλλιτεχνική διεύθυνση: Jean-Michel Ducourty Ειδικά εφέ: Géraldine Banet, Pascale Butkovic Ερμηνεύουν: Sabine Azéma, Lambert Wilson, André Dussollier, Pierre Arditi, Laura Morante, Isabelle Carré, Claude Rich, Françoise Gillard, Anne Kessler Παραγωγή: Valerio De Paolis, Bruno Pésery (Γαλλία, Ιταλία 2006) Έγχρωμη (120΄). Αδιαμφισβήτητο ατού της ταινίας είναι ο Αργυρός Λέοντας Σκηνοθεσίας και το Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Λόρα Μοράντε στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2006. Πρόκειται για το τελευταίο του αριστούργημα, που βραβεύτηκε για την σκηνοθεσία (Αργυρός Λέοντας), αλλά και για την ερμηνεία της Λόρα Μοράντε (Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου) τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ της Βενετίας.
Η ταινία σκιαγραφεί τα πορτρέτα «ανθρώπων της διπλανής πόρτας», οι οποίοι είτε αδυνατούν να επικοινωνήσουν ερωτικά, είτε βιώνουν το σεξ ως φαντασίωση. Έξι παράλληλες ιστορίες μοναχικών ανθρώπων, που απεγνωσμένα αναζητούν συντροφιά. Ένα ψυχολογικό στριπτίζ, με φόντο το Παρίσι στα χιόνια. Καθώς ο Ρενέ περνάει από το μικροσκόπιό του το ερωτικό παιχνίδι, η ηρεμία διαδέχεται την ένταση, το χιούμορ καλύπτει το δράμα, οι αλλεπάλληλες ανατροπές ξαφνιάζουν, οι λεπτές ψυχολογικές αποχρώσεις συνθέτουν ένα αραχνοΰφαντο κομψοτέχνημα. Παρά τα προβλήματα των ηρώων της, η ταινία δεν είναι ένα βαρύ ψυχολογικό δράμα. Είναι ανάλαφρη και ολόκληρος ο μηχανισμός της μπαίνει σε λειτουργία, όταν αναμοχλεύεται η σεξουαλική επιθυμία των ηρώων της.
Ο βετεράνος οραματιστής, Αλέν Ρενέ (“Χιροσίμα Αγάπη μου”) με οξυδέρκεια και μαεστρία στήνει ένα γαϊτανάκι έξι χαρακτήρων που αναζητούν τον έρωτα και την επικοινωνία, αλλά κυρίως διέξοδο από τη μοναξιά στην οποία μονοί τους έχουν εγκλωβιστεί. Μια γλυκόπικρη ερωτική κομεντί, που προτάθηκε για έξι Σεζάρ, έκανε την πραγματική έκπληξη στο φεστιβάλ της Βενετίας 2006 απ’ όπου ο 85χρονος Ρενέ έφυγε με το βραβείο σκηνοθεσίας και η Λόρα Μοράντε, με το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου