ΤΟΠΙΚΑ

Επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης θα ζητήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης

επαναλειτουργία-της-σχολής-της-χάλκη-851206

Στον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να θέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και κυρίως το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Σκέπτομαι το φθινόπωρο να επισκεφθώ τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας επί τη επανεκλογή του, αυτές τις ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα Κυβέρνησίς του, και τον Υπουργόν Παιδείας και θα τους παρακαλέσω να μας πουν ειλικρινά και τελικά εάν πρόκειται οριστικά να επιτρέψουν την επαναλειτουργίαν της Χάλκης», είπε ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου, όπου ετέλεσε πατριαρχική θεία λειτουργία για τα εννιάμερα της Παναγίας.

Ο Πατριάρχης παρουσίαζε στο εκκλησίασμα τους Ιεράρχες από τις Μητροπόλεις των λεγομένων “Νέων Χωρών” Ιερισσού και Αγίου Όρους κ. Νικόδημο και Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο καθώς και τον Ηγούμενο της Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους κ. Νικόδημο που είναι απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Μας πικραίνει το γεγονός ότι εμείς όλοι, όπως οι αδελφοί αυτοί στην Ελλάδα και πιο μακριά, στο εξωτερικό, όπως ο Αυστραλίας, ο Πίτσμπουργκ, ο Γερμανίας κ.ά. και εμείς οι εν Φαναρίω είμεθα η τελευταία γενεά των αποφοίτων της Χάλκης, την οποία Χάλκη πεισμόνως κρατούν ακόμη κλειστή οι εφ ημάς τεταγμέναι Αρχαί. Μας απασχολεί το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως προς την στελέχωσή του», είπε.

«Το Πατριαρχείο μας πρέπει να εύρει τρόπους να ανανεώσει τα στελέχη του για το σήμερα και για το αύριον, διότι το Πατριαρχείον είναι ένας θεσμός, ο οποίος πρέπει να επιβιώσει, πάση θυσία πρέπει να επιβιώσει και να συνεχίσει την οικουμενικήν αποστολήν του και την προσφοράν του, την οποίαν συνεχίζει αδιακόπως επί δεκαεπτά ολοκλήρους αιώνας με την Χάριν του Θεού», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου