ΤΟΠΙΚΑ

Οι δημοσκοπήσεις ως εργαλείο ανάλυσης

οι-δημοσκοπήσεις-ως-εργαλείο-ανάλυση-851206

Αποτελεί κοινή πεποίθηση των στελεχών στις εταιρίες δημοσκοπήσεων ότι οι μετρήσεις της κοινής γνώμης αποτελούν μια φωτογραφία του κοινωνικού και εκλογικού σώματος τη δεδομένη στιγμή που διενεργούνται. Ως εκ τούτου εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως εργαλείο ανάλυσης και σχολιασμού της επικαιρότητας και όχι ως βάση αμετάβλητων δεδομένων.
Τι γίνεται όμως όταν οι δημοσκοπήσεις διενεργούνται στο πλαίσιο μιας σύντομης προεκλογικής περιόδου όπως η φετινή; Τα πράγματα και πάλι δεν αλλάζουν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς με σχετική βεβαιότητα, αφού οι δημοσκοπήσεις παραμένουν δημοσκοπήσεις και όχι πραγματικότητα. Η πραγματικότητα θα αποτυπωθεί μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Η ιδιαιτερότητα της φετινής προεκλογικής περιόδου είναι ότι θα δούμε ελάχιστες δημοσκοπήσεις σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αφού από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους.
Κατά συνέπεια το ερώτημα για τις φετινές δημοσκοπήσεις είναι αν ο μικρός τους αριθμός θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το σχετικά μεγάλο τμήμα των αναποφάσιστων (12%) του εκλογικού σώματος.
Το δεύτερο ερώτημα είναι αν οι συγκεκριμένες επιλογές εμπίπτουν στην προεκλογική στρατηγική της κυβέρνησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου