ΤΟΠΙΚΑ

«Φωτογραφίζει» Χαλυβουργία και ΒΜΤΕ

φωτογραφίζει-χαλυβουργία-και-βμτε-851206

Μετά τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα δείγματα εδάφους στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή, τα οποία δείχνουν υψηλά επίπεδα διοξινών στους αύλειους χώρους των εργοστασίων Χαλυβουργία και ΒΜΤΕ, καθώς και υψηλά επίπεδα PCBs (πολυχλωριωμένων διφαινυλίων) στο χώρο προσωρινής αποθήκευσης της ΚΟΝΤΙ, ολοκληρωμένη εικόνα για το πρόβλημα της σοβαρής περιβαλλοντικής ρύπανσης έχει πλέον η νομαρχιακή αρχή.
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» απέστειλε τα αποτελέσματα και αυτών των αναλύσεων και με σαφήνεια δείχνει τις ρυπογόνες με διοξίνες βιομηχανίες: Χαλυβουργία και ΒΜΤΕ. Το Κέντρο προτείνει νέες μετρήσεις και επιπλέον ελέγχους στις δύο βιομηχανίες, καθώς και τη διερεύνηση της πιθανής παρουσίας PCBs στα απόβλητα της βιομηχανίας ΚΟΝΤΙ.
Τα αποτελέσματα έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας, ο οποίος με ενημερωτικό του σημείωμα στο νομάρχη Μαγνησίας προτείνει ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν.

Υψηλά επίπεδα
Συγκεκριμένα, έλεγχος της επιβάρυνσης από διοξίνες και PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια) έγινε σε έξι δείγματα εδάφους και ένα δείγμα πολυουρεθάνης εντός της Β’ Βιομηχανικής Περιοχής.
Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων φαίνεται ότι η επιβάρυνση σε διοξίνες και PCBs σε κτηνοτροφικά προϊόντα από τις δύο κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν σε μικρή απόσταση από τη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου (οι εκθέσεις συντάχθηκαν 23/4/2007 και 4/6/2007) οφείλεται στη λειτουργία των μονάδων χαλυβουργίας και μεταλλουργίας.
Συγκεκριμένα, τα επίπεδα διοξινών στα δείγματα εδάφους από τους αύλειους χώρους των εργοστασίων Χαλυβουργία Ελλάδος και BMTE είναι αυξημένα.
Ακόμη βρέθηκαν υψηλά τα επίπεδα PCBs στο δείγμα εδάφους από τον χώρο προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων του εργοστασίου ΚΟΝΤΙ.
Ο «Δημόκριτος» επισημαίνει ότι κατά τη διαδικασία παραγωγής σιδήρου και χάλυβα είναι γνωστό ότι παράγονται διοξίνες. Κατά συνέπεια, η ύπαρξη κτηνοτροφικών μονάδων δίπλα σε τέτοιες μονάδες δεν είναι συμβατή. Σημειώνει δε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη και τον έλεγχο της μόλυνσης του περιβάλλοντος από βιομηχανικές δραστηριότητες, υπάρχουν σαφείς προδιαγραφές για τη λειτουργία μονάδων παραγωγής σιδήρου και χάλυβα.
Για τη μείωση των οργανικών ρύπων στο περιβάλλον ο «Δημόκριτος» προτείνει: να γίνουν μετρήσεις διοξινών στα απαέρια από την καμινάδα των ρυπογόνων με διοξίνες βιομηχανικών, Χαλυβουργία Ελλάδος και ΒΜΤΕ, και να ελεγχθεί κατά πόσο ανταποκρίνονται στα επιτρεπτά όρια. Οι μετρήσεις αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις επίσημες μεθόδους και μόνο από διαπιστευμένο εργαστήριο, όπως σημειώνει.
Προτείνει ακόμη να ελεγχθεί ο τρόπος, με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της επιβαρυμένης από διοξίνες σκόνης από τα φίλτρα των καμινάδων των βιομηχανιών Χαλυβουργία και ΒΜΤΕ και ότι διασφαλίζεται ότι η σκόνη δεν διαχέεται στο περιβάλλον, να γίνει διερεύνηση για την πιθανή παρουσία PCBs στα απόβλητα της βιομηχανίας ΚΟΝΤΙ και να απαγορευθεί ρητά κάθε κτηνοτροφική δραστηριότητα σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τη Β’ Βιομηχανική Περιοχή.

Επόμενα βήματα
Μετά και τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε δείγματα εδάφους, τις προτάσεις του, οι οποίες έγιναν αποδεκτές, κατέθεσε με ενημερωτικό σημείωμα στο νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος αντινομάρχης Ν. Ντίτορας.
Ο αντινομάρχης παρατηρεί ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια συγκεντρώσεων διοξινών για το έδαφος, ενώ για τις βιομηχανικές δραστηριότητες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια εκπομπών πολυχλωριωμένων διοξινών-φουρανίων.
Σχετικά με τη διενέργεια των μετρήσεων διοξινών στα απαέρια του φούρνου τήξης της Χαλυβουργίας επισημαίνει ότι προβλέπεται η διενέργεια μετρήσεων μία φορά το χρόνο σε κατάλληλο σημείο μετά την έξοδο του σακόφιλτρου. Έχει επισημανθεί στην εταιρία ότι οι συγκεκριμένες μετρήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο από διαπιστευμένα εργαστήρια και να ακολουθούνται πρότυπες μέθοδοι,

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου