ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων

συνάντηση-στο-μέγαρο-των-ηλυσίων-851206

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Με μια θερμή χειραψία στην είσοδο των Ηλυσίων ο Πρόεδρος της Γαλλίας υποδέχθηκε τον Ελληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, διεθνών, περιφερειακών και διμερών.
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γάλλος ομόλογός της Μπερνάρ Κουσνέρ.
Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και στο γεύμα εργασίας το οποίο παρέθεσε ο κ. Σαρκοζί στον κ. Καραμανλή.
Το πρωί ο κ. Κ. Καραμανλής είχε συνομιλία 45 λεπτών με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν στο πρωθυπουργικό μέγαρο.
Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε και με αφορμή τις πυρκαγιές που ταλαιπωρούν αυτό το καλοκαίρι και τις δύο χώρες, ήταν το θέμα των κλιματικών αλλαγών και οι δυνατότητες αντιμετώπισής τους.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να στηρίξουν μορφές συνεργασίας για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που δημιουργούνται από τις κλιματικές αλλαγές.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα της διακυβερνητικής διάσκεψης και συμφώνησαν υπέρ της ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών εντός της πορτογαλικής προεδρίας, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.
Τους δύο πρωθυπουργούς απασχόλησε επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, την οποία χαρακτήρισαν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να διασφαλίσει σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε στο Γάλλο ομόλογό του το θέμα της ΠΓΔΜ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εμείς κάναμε τα βήματα που έπρεπε να κάνουμε. Περιμένουμε τώρα την ανταπόκριση της άλλης πλευράς.
Τη συνάντηση απασχόλησαν και οι διμερείς σχέσεις με έμφαση στις οικονομικές στις οποίες οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν πολύ καλές και εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω βελτίωσή τους επ’ ωφελεία και των δύο μερών.
Σημείωσαν χαρακτηριστικά την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Γαλλία και την αύξηση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Τέλος έγινε αναφορά στις εξελίξεις στην Τουρκία και στην ευρωπαϊκή της προοπτική και ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την ελληνική θέση “πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη”.
Το απόγευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον τέως πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και πρωτεργάτη της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ζισκάρ ντ΄ Εστέν.
Σε χωριστό πρόγραμμα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό της Μπερνάρ Κουσνέρ. Οι επικεφαλής της ελληνικής και γαλλικής διπλωματίας εξέτασαν όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών, περιφερειακών και διμερών θεμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δόθηκε στο Κόσοβο και στη Μέση Ανατολή, θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας , αλλά και λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν για τις δύο χώρες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου