ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτισμός όλο το χρόνο, σε κάθε γωνιά της Μαγνησίας

πολιτισμός-όλο-το-χρόνο-σε-κάθε-γωνιά-τ-851206

Είναι συνήθεια παλιά, στα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων, ο πολιτισμός να βρίσκει λίγο χώρο προς το τέλος. Ένα μικρό ξεχωριστό κεφάλαιο, κάτι σαν ευχάριστος επίλογος μετά το «βαρύ πυροβολικό» της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής, της ανάπτυξης, και όλων αυτών των ζητημάτων που έχει επικρατήσει να ονομάζονται «ζητήματα της καθημερινότητας».
Είναι κρίμα που εξοβελίζουμε εκ των προτέρων τον πολιτισμό από την καθημερινότητά μας. Και είναι λάθος που εξ ορισμού τον διαχωρίζουμε από την ανάπτυξη του τόπου μας. Ειδικά σε μία περιοχή όπως είναι η Μαγνησία, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά χιλιάδων χρόνων την οποία συναντάμε σε κάθε μας βήμα, και έντονη σύγχρονη πολιτιστική δραστηριότητα, θα περίμενε κανείς ο πολιτισμός να αποτελεί μία καθημερινή υπόθεση για όλους μας κι ένα σημαντικό κεφάλαιο αναπτυξιακής προοπτικής.
Χρειάζονται άμεσες και καίριες παρεμβάσεις ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε τον πολιτισμό ανάμεσα στις καθημερινές προτεραιότητες των πολιτών. Φυσικά, όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση: είναι απαραίτητο τα νέα παιδιά να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου μας, όχι όμως μέσα από τα βιβλία και μόνο, αλλά με επισκέψεις, με ειδικές δημιουργικές δραστηριότητες, σε συνεργασία με ειδικούς, με την διοργάνωση ειδικών θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, εικαστικών εκδηλώσεων, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση δωρεάν όλοι οι μαθητές. Όμως ο πολιτισμός δεν αφορά μόνο στους νέους: Θα πρέπει να προσφέρεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ζουν από κοντά τον πολιτισμό, να ενημερώνονται, να συμμετέχουν. Είναι θέμα που αφορά την ποιότητα ζωής του πολίτη και που πραγματικά μπορεί ν’αλλάξει την καθημερινότητά μας.
Πέρα όμως από τους ίδιους τους κατοίκους, ο πολιτισμός για τη Μαγνησία μπορεί και πρέπει να γίνει ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης. Η επένδυση στον πολιτισμό, θα πρέπει να αποτελεί αιχμή του δόρατος στην επόμενη γενιά «μεγάλων έργων» της Μαγνησίας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Χρειαζόμαστε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική δεκαετίας για την πραγματοποίηση συντονισμένων και καλά σχεδιασμένων παρεμβάσεων, ώστε να μετατρέψουμε τη Μαγνησία σε έναν ολοκληρωμένο προορισμό για τον επισκέπτη, από τη μία άκρη έως την άλλη: Με την οργάνωση πρότυπων αγροκτημάτων, μονάδων αγροτουρισμού και μουσείων λαϊκής τέχνης στην Όθρυ και στην περιοχή της νοτιοδυτικής Μαγνησίας (Αλμυρός, Πτελεός, Σούρπη, Ανάβρα)∙ με τη δημιουργία της βιβλιοθήκης του Ρήγα Φεραίου και τη διασύνδεσή της με αντίστοιχες βιβλιοθήκες στα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη∙ με την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Κάρλα σε συνδυασμό με την ανάπλαση του υδροβιότοπου∙ με τη δημιουργία ενός ειδικού «αρχαιολογικού πάρκου» στο Σέσκλο και στο Διμήνι∙ με την αξιοποίηση της ιστορίας και της πολιτιστικής προσφοράς των Μικρασιατών στη Νέα Ιωνία∙ με την προβολή της ιστορίας του Βόλου που χάρη στο λιμάνι του υπήρξε για δεκαετίες σταυροδρόμι πολιτισμών αλλά και στην πρωτοπορία του εργατικού κινήματος, της λαογραφίας, του περιφερειακού τύπου∙ με την αξιοποίηση της πλούσιας κληρονομιάς του Πηλίου σε συνδυασμό με το φυσικό του κάλλος∙ με την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού (για παράδειγμα, καταδυτικός τουρισμός) δίπλα στις παραδοσιακές μορφές τουρισμού στις Σποράδες∙ με τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους σε κάθε γωνιά της Μαγνησίας. Με τον τρόπο αυτό, οι περιοχές της Μαγνησίας δεν θα λειτουργούν ανταγωνιστικά η μία προς την άλλη – αντίθετα θα μετατρέψουμε τον τόπο μας σε έναν μεγάλο «περίπατο» πολιτισμού και αναψυχής για όλους τους επισκέπτες, και μάλιστα καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.
Πάνω απ’όλα όμως, θα έχουμε δώσει στον πολιτισμό τη θέση που του αξίζει στην καθημερινή μας ζωή και στην αναπτυξιακή προοπτική του νομού μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου