ΤΟΠΙΚΑ

Επιστρέφει ο “μακαρθισμός” στις ΗΠΑ

επιστρέφει-ο-μακαρθισμός-στις-ηπα-851206

Πέρασε με άνετη πλειοψηφία από το αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με το οποίο ενεργοποιούνται πολλές από τις εισηγήσεις της επιτροπής που ερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει το BBC, το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένει τώρα την υπογραφή του Τζορτζ Μπους, προβλέπει μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε αμερικανικές πόλεις με σοβαρό κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης.
Επίσης, αξιώνει από τις αρχές των αεροδρομίων να αρχίσουν έλεγχο όλων των αποσκευών σε επιβατικές και εμπορικές πτήσεις σε διάστημα πέντε ετών.
Οι Δημοκρατικοί είχαν στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους αυτό το νομοσχέδιο, αφότου απέκτησαν τον έλεγχο του Κογκρέσου.
Με το νόμο αυτό δίνονται σημαντικές αυξήσεις στη χρηματοδότηση της εσωτερικής ασφάλειας, παρέχοντας 4 δις δολάρια σε διάστημα τεσσάρων ετών για την ασφάλεια στις δημόσιες μεταφορές, 750 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια των πτήσεων και 1,8 δις δολάρια σε διάστημα ενός έτους για πολιτείες και πόλεις με σοβαρό κίνδυνο να δεχτούν τρομοκρατική επίθεση.
Οι πολιτείες που δεν θεωρούνται στόχοι θα χάσουν τη μισή από τη χρηματοδότηση που λάμβαναν για την ασφάλεια.
Το νομοσχέδιο πέρασε την Παρασκευή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων on με ψήφους 371 υπέρ 40 κατά και την Πέμπτη είχε περάσει από τη Γερουσία με ψήφους 85-8.
Οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν να κάνουν ορισμένες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, προκειμένου να κερδίσουν τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών και υποχώρησαν στην προβλεπόμενη ως τότε απαγόρευση συνδικαλισμού των εργαζομένων στις υπηρεσίες ασφαλείας των αεροδρομίων, σημείο για το οποίο ο Τζορτζ Μπους είχε απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου