ΤΟΠΙΚΑ

Περιμένουν το πόρισμα του Ζορμπά

περιμένουν-το-πόρισμα-του-ζορμπά-851206

Παράνομη, υπερβολική και ασυνήθιστη» φέρεται να χαρακτηρίζει την προμήθεια που κατέληξε στο ταμείο της «Ακρόπολις» μετά την πώληση του ομολόγου των 70 εκατ. ευρώ στο ΤΕΑΔΥ ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης Θωμόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο κ. Θωμόπουλος άφησε σαφείς αιχμές για τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που, αντί να πραγματοποιούν τις επενδύσεις τους απευθείας μέσω της ΤτΕ χωρίς καμία προμήθεια, προτιμούσαν να συνεργάζονται με χρηματιστηριακές εταιρείες.
«Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου απευθείας μέσω της ΤτΕ, η οποία πραγματοποιεί τη συναλλαγή χωρίς καμία προμήθεια και με βάση την τιμή της Ηλεκτρονικής Διατίμησης Άυλων Τίτλων(ΗΔΑΤ). Ως εκ τούτου, έχω τη γνώμη ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να πραγματοποιούν τις σχετικές αγοραπωλησίες μέσω της ΤτΕ, εκτός αν κάποια χρηματιστηριακή εταιρεία ή άλλος φορέας προσφέρει στο Ταμείο άλλες υπηρεσίες, οι οποίες θεωρούνται σημαντικές» επισημαίνει ο κ. Θωμόπουλος.
Αναφερόμενος στο ομόλογο των 70 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί μέρος της ανακριτικής δικογραφίας, ο κ. Θωμόπουλος με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο προσδιορίζει το μέγεθος της ευθύνης της «Ακρόπολις».
«Για την περίπτωση που η Ακρόπολις αγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς ομόλογο ονομαστικής αξίας 70.000.000 ευρώ αντί του ποσού των 70.517.520,55 ευρώ, το οποίο πούλησε στο ΤΕΑΔΥ έναντι του ποσού των 75.263.520,55 ευρώ, δηλαδή με διαφορά 4.746.000 ευρώ, θέλω να πω ότι η διαφορά αυτή είναι υπερβολική, ασυνήθιστη και, όπως είπα και στην Επιτροπή της Βουλής, δεν γνωρίζω αν είναι νόμιμη ή παράνομη, αλλά θα έπρεπε να θεωρηθεί παράνομη».
Στο στόχαστρο του κ. Θωμόπουλου βρέθηκε και το πόρισμα των επιθεωρητών του υπουργείου Απασχόλησης, μέσω του οποίου έγινε προσπάθεια να μετατεθούν ευθύνες σε υπαλλήλους της ΤτΕ.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου
Μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, στα μέσα Σεπτεμβρίου, αναμένονται οι σοβαρές εξελίξεις στην υπόθεση των ομολόγων που ερευνά ο εφέτης-ανακριτής Γιώργος Λέκκας.
O εφέτης, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει μάρτυρες, αναμένει και το πόρισμα του κ. Ζορμπά, για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που θα είναι η σύνταξη των κατηγορητηρίων.
Ο αριθμός των μαρτύρων που θα πάρουν κλήση ακόμη και μέσα στον Αύγουστο δεν ξεπερνά τους τριάντα. Στόχος του εφέτη είναι να επεξεργαστεί χωρίς βιασύνη το αποδεικτικό υλικό πριν επιμερίσει τις ποινικές ευθύνες για τα 65 πρόσωπα τα οποία προσδιορίζονται στα πορίσματα που συνέταξαν οι εισαγγελείς εφετών Αντώνης Λιόγας και Γρηγόρης Πεπόνης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου