ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνής χορευτική συνάντηση στην Πορταριά

διεθνής-χορευτική-συνάντηση-στην-πορ-851206

Παράδοση ετών αποτελεί για τον Δήμο Πορταριάς το 16ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιουλίου, στην πλατεία Πορταριάς. Γηγενείς και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς από το συγκρότημα “Ο Καπετάν Λαχανάς” της κωμόπολης Βαθύ Σάμου, τους Ακρίτες Γερίου Κύπρου, το χορευτικό συγκρότημα Madara από τη Βουλγαρία, το χορευτικό συγκρότημα της Οδησσού Ουκρανίας και το παραδοσιακό συγκρότημα Strzazsak της Ουγγαρίας καθώς και το χορευτικό συγκρότημα του Αθλητικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς. Την Δευτέρα 6 Αυγούστου, η χορευτική συνάντηση θα “φιλοξενηθεί” στην πλατεία Κυλινδρά στην Αλλη Μεριά και την Τρίτη 7 Αυγούστου στην πλατεία Παζαρούλι, στο Κατηχώρι.
Ο Βουλγαρικός Σύλλογος Madara ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια. Οι μεγαλύτεροι συνθέτες και χορογράφοι παραδοσιακής μουσικής στη Βουλγαρία έχουν συνεργαστεί με τον Σύλλογο, του οποίου οι χορευτές φορούν παραδοσιακές φορεσιές από όλη τη Βουλγαρία. Το συγκρότημα Molodost της Οδυσσού Ουκρανίας, διαθέτει τμήματα για νέους και μεγαλύτερους στην ηλικία χορευτές, που παρουσιάζουν ουκρανικούς και ελληνικούς χορούς. Το ουγγρικό συγκρότημα είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Ούγγρο ποιητή Αττίλα Γιόρζεφ. Στο πλαίσιο της δράσης του παρουσιάζει όλους τους χορούς και τα τραγούδια της Μολδαβίας και της περιοχής των Καρπαθίων.
Το συγκρότημα της Σάμου ιδρύθηκε το 1989 με την επωνυμία “Καπετάν Λαχανάς” σύμφωνα με το ψευδώνυμο του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης, Κωνσταντίνου Φώκου. Το συγκρότημα “Ακρίτες” Κερίου Κύπρου, διαθέτει 300 χορευτές όλων των ηλικιών, καθώς και χορωδία με το όνομα “Αερούδι”. Τέλος, το “Ορμίνιο” είναι πασίγνωστο πλέον τόσο για την συμμετοχή του σε ξένα και ελληνικά Φεστιβάλ Χορού, όσο και για την παρουσίαση του Πηλιορείτικου Γάμου. Στο Δήμο Πορταριάς έχει γίνει πράξη κάθε καλοκαίρι ο γόνιμος διάλογος ανάμεσα σε διαφορετικούς λαϊκούς πολιτισμούς. Εχουν προσφερθεί και έχουν γίνει αποδεκτά όμοια και διαφορετικά στοιχεία των παραδόσεων των λαών που συμμετέχουν, καθώς έχουν ανακαλυφθεί κοινές ρίζες, αφετηρίες και δυναμικές. Αλλωστε, έχει γίνει αναγωγή στο “πρωτογενές συναίσθημα”, παράγωγο του οποίου είναι αυτό που συνήθως ονομάζουμε ιδιαίτερη κουλτούρα ενός λαού.
Το φετινό 16ο Φεστιβάλ Χορού είναι αφιερωμένο στα πενηντάχρονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πορταριάς Βασίλης Κοντορίζος “είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τονίσουμε την Ευρωπαϊκή μας διάσταση, η οποία αρχίζει με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα που συνεχίζεται με την συμμετοχή μας στην ιστορία της μετεξέλιξης της τελευταίας σε Ευρωπαϊκή Ενωση των Πολιτών”. Οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού συνεχίζονται και μετά τον Πηλιορείτικο Γάμο που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Αυγούστου, με το πολυθέαμα “Ακροβάτες της σιωπής” το οποίο περιλαμβάνει θέατρο του δρόμου, χορό, παντομίμα, ξυλοπόδαρους κα που θα εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του Δήμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου