ΤΟΠΙΚΑ

Εξοικονόμηση νερού στην άρδευση

εξοικονόμηση-νερού-στην-άρδευση-851206

Η έλλειψη νερού είναι εμφανής σε πολλές περιοχές της Μαγνησίας, γεγονός που έχει ανησυχήσει αρκετά φορείς αλλά και πολίτες του νομού. Οι τρόποι ωστόσο εξοικονόμησης νερού, τουλάχιστον στο πόσιμο, είναι ελάχιστοι και πολλές φορές δεν γίνονται σεβαστοί από τους καταναλωτές παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των δήμων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Στον τομέα της άρδευσης όμως υπάρχουν τρόποι να εξοικονομηθεί νερό, γεγονός το οποίο γνωρίζουν καλά οι αγρότες της Μαγνησίας, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο συστήματα στάγδην και πιο σπάνια bec. Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Αναστασίου ιδιοκτήτη καταστήματος πώλησης αντίστοιχων συστημάτων, δεν υπάρχουν απώλειες σε νερό κατά τη διάρκεια του ποτίσματος, γι΄ αυτό και προτιμάται από τους αγρότες του νομού.
«Οι αγρότες της Μαγνησίας γνωρίζουν καλά αυτόν τον τρόπο ποτίσματος και τον επιλέγουν. Σπάνια χρησιμοποιούν τα μπεκ, κυρίως σε κάποια είδη κηπευτικών όπως μαϊντανός και άνηθος. Με το στάγδην είναι σίγουροι ότι θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα και καθόλου απώλειες.» σημειώνει.
Οι αγρότες γνωρίζουν και το χρησιμοποιούν πληρώνοντας ελάχιστα χρήματα για την τοποθέτησή του, που δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ. Το πρόβλημα όμως συναντάται στους ιδιώτες που θέλουν να ποτίσουν τον προσωπικό τους κήπο και σπάνια χρησιμοποιούν αντίστοιχα συστήματα, με αποτέλεσμα να σπαταλούν πολύ νερό σε συχνή βάση.
Σε όλους αυτούς ο κ. Αναστασίου προτείνει. «Είναι καλό και οι ίδιοι να χρησιμοποιούν τα συστήματα στάγδην για καλύτερα αποτελέσματα όπως φυσικά και για λιγότερη σπατάλη νερού. Οι περισσότεροι πάντως ποτίζουν ακόμη με τα λάστιχα γεγονός που σίγουρα δεν αποτελεί εξοικονόμηση νερού».
Είναι όμως μόνο οι ιδιώτες που σπαταλούν το πολύτιμο αυτό αγαθό; «Το ίδιο συμβαίνει και από τους δήμους. Ξέρετε πόσα πάρκα στη Νέα Ιωνία ποτίζονται από την ύδρευση της πόλης;».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου