ΤΟΠΙΚΑ

Διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στα νησιά των Βορείων Σποράδων

διατήρηση-της-αρχιτεκτονικής-κληρον-851206

Στην σύσταση δύο ομάδων εργασίας με θεματολογία που αφορά στις «Προτάσεις για σύνταξη Π.Δ. με αντικείμενο τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς νήσων Βορείων Σποράδων» και την ψηφιακή κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας του Νομού Μαγνησίας, προχώρησε το ΤΕΕ Μαγνησίας.
Η Ομάδα Εργασίας που θα μελετήσει τις Προτάσεις για σύνταξη Π.Δ. με αντικείμενο τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς νήσων Βορείων Σποράδων, θα καταγράψει τα στοιχεία της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αισθητικής των οικισμών των Βορείων Σποράδων και στη συνέχεια θα ζητηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ η θέσπιση ρυθμίσεων για όλα τα νησιά, με στόχο τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής και των μορφολογικών στοιχείων των οικισμών της Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.
Θετική αποδοχή για την σύσταση της Ομάδας Εργασίας, υπάρχει τόσο από τη Νομαρχία Μαγνησίας, δια στόματος του αντινομάρχη κ. Ηλία Ξηρακιά, όσο και των δημοτικών αρχών των νησιών των Βορείων Σποράδων. Σημειώνεται ότι και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, έχει εκφραστεί θετικά με την δημιουργία της συγκεκριμένης ομάδας, καθώς την είχε προτείνει κατά την συνάντηση που είχε με το Νομάρχη κ. Παπατόλια.
Εκτός από την Χώρα Αλοννήσου, που προστατεύεται μέσω ειδικών πολεοδομικών διατάξεων, σε κανένα άλλο οικισμό των τριών νησιών δεν υπάρχουν αντίστοιχες διατάξεις.
Αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται απαράδεκτες καταστάσεις στα αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά και μορφολογικά στοιχεία των κτιρίων και να αλλοιώνεται έντονα το παραδοσιακό «χρώμα» των νησιών και το πολεοδομικό τους περιβάλλον.
Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν οι κ.κ. Χρήστος Αναστασίου, Τοπογράφος Μηχανικός, Δημήτριος Χριστοδούλου, Χωροτάκτης Μηχανικός, Δημήτρης Καλλέργης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ελισάβετ Αντωνίου, Αρχιτέκτων Μηχανικός και Αννα Χατζηγεωργίου, Αρχιτέκτων Μηχανικός και στόχος του ΤΕΕ είναι με την ολοκλήρωση της μελέτης να εκδοθεί ένα Προεδρικό Διάταγμα, αντίστοιχο με αυτό του Πηλίου, που θα διαφυλάσσει το περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά των οικισμών.

Κωδικοποίηση Πολεοδομικής Νομοθεσίας
Παράλληλα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας
συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας, η οποία θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση της Κωδικοποίησης της Πολεοδομικής Νομοθεσίας για το Νομό Μαγνησίας.
Η τελευταία φορά που είχε καταγραφεί σε τεύχος η κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, ήταν το 2001, αλλά λόγω των συνεχών αλλαγών, που έχουν επέλθει, αποφασίστηκε να προχωρήσει στην επικαιροποίηση της.
Αυτή τη φορά οι πολεοδομικές αλλαγές δεν θα καταγραφούν σε βιβλίο, όπου συνέβαινε μέχρι το 2001, αλλά σε ψηφιακό δίσκο σε βάση προγραμμάτων γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών.
Το CD ROM θα διανεμηθεί σε όλους του μηχανικούς – μέλη του ΤΕΕ Μαγνησίας, ενώ θα αναρτηθεί και στην τοπική ιστοσελίδα, όπου θα υπάρχει άμεση πρόσβαση των ενδιαφερομένων.
Το σύστημα θα είναι αυτόνομο. Θα μπορεί δηλαδή να λειτουργήσει σε έναν τυπικό υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows 98/2000/XP χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση πρόσθετων προγραμμάτων.
Το σύστημα επίσης θα έχει τη δυνατότητα να διανεμηθεί σε μορφή CD και να εγκαθίσταται από αυτό. Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει το Σχέδιο Πόλης ή τον Οικισμό, τόσο με χωρική αναζήτηση (από το χάρτη του Νομού), όσο και από ονομαστική λίστα, που θα περιέχει όλα τα ονόματα των οικισμών του Νομού.
Το ψηφιακό υπόβαθρο του Ν. Μαγνησίας, στο οποίο θα εμφανίζονται οι θέσεις του σχεδίου πόλης και των οικισμών, θα περιέχει κατ’ ελάχιστον τα εξής: Ακτογραμμή, Όρια Νομού, Όρια Δήμων και Κοινοτήτων, Όρια Δημοτικών Διαμερισμάτων, Ανάγλυφο που θα δημιουργείται με ισοϋψείς των 100 μ, βασικό οδικό Δίκτυο, Θέσεις Οικισμών. Η ακρίβεια αποτύπωσης των χαρτογραφικών δεδομένων θα είναι αυτή της κλίμακας 1:250.000 και το σύστημα αναφοράς το ΕΓΣΑ 87.
Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να μεγεθύνει το χάρτη τόσο του Νομού όσο και του Σχεδίου Πόλεως, ώστε να αναζητά με εύκολο και γρήγορο τρόπο τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν.
Το χαρτογραφικό υπόβαθρο θα είναι ψηφιακό σε μορφή συμβατή με

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου