ΤΟΠΙΚΑ

Αμεσα μέτρα για την ΑΓΕΤ

αμεσα-μέτρα-για-την-αγετ-851206

Την ώρα που η επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας συνεδρίαζε παρουσία εκπροσώπων της ΑΓΕΤ, ένα απέραντο σύννεφο “μπάφας” γέμιζε το Βόλο.
Τα στελέχη της ΑΓΕΤ, που ρωτήθηκαν σχετικά με επίμονο τρόπο τόσο από το Νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, όσο και από τον αρμόδιο αντινομάρχη Ν. Ντίτορα, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για “λευκό καπνό” υδρατμών από τις υψικαμίνους.
Ο Νομάρχης Μαγνησίας στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε ζήτησε να
επισπευσθεί η επένδυση της ΑΓΕΤ στη Μαγνησία ύψους 60.000.000 ευρώ για την προστασία του περιβάλλοντος, διότι το 2011 που τουλάχιστον υπάρχουν δεσμεύσεις ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα είναι… πολύ μακριά και το πρόβλημα οξύνεται διαρκώς.
Ο διευθυντής της τσιμεντοβιομηχανίας κ. Γιάνναρος -μπροστά στην πίεση- αρκέστηκε να δηλώσει ότι τον Σεπτέμβριο θα τοποθετηθούν οι ανεμιστήρες ελκυσμού κόστους 3.000.000 ευρώ και ότι θα ακολουθήσει η τοποθέτηση των υβριδικών φίλτρων σε ενάμισι χρόνο κόστους 10.000.000 ευρώ.
Ο κ. Γιάνναρος εξήγησε επίσης ότι δεν είναι εφικτή η λειτουργία ηλεκτρογεννήτριας, ώστε να μην παρατηρείται η πτώση λειτουργίας των φίλτρων, γιατί απαιτείται η δημιουργία ενός άλλου εργοστασίου.
Σύμφωνα με το διευθυντή του εργοστασίου, η ΑΓΕΤ θα χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο αντί του μαζούτ που χρησιμοποιεί μέχρι τώρα μέσα στο 2008, ενώ για την αντικατάσταση του πετ-κοκ υποστήριξε ότι η καύση του δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, δεσμεύθηκε ωστόσο ότι θα αντικατασταθεί σταδιακά με την λειτουργία των εγκαταστάσεων της βιομάζας στο εργοστάσιο μέχρι τέλος του 2007.
Ο Νομάρχης Μαγνησίας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά ανοίγει δημόσιος διάλογος για τη λειτουργία της ΑΓΕΤ και ότι η εταιρία αναγνώρισε πως πρέπει να υπάρχει μια ειλικρινής και διαφανής σχέση με την τοπική κοινωνία, ενώ επισήμανε ότι θα πειστεί πλήρως για τις καλές προθέσεις της εταιρίας, όταν όλες οι δεσμεύσεις της συμπεριληφθούν στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα τεθεί προς έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
«Επιμείναμε στην τήρηση υποχρεώσεων που έχει η ΑΓΕΤ, αφού τον προηγούμενο χρονικό διάστημα γίναμε μάρτυρες κακής λειτουργίας των φίλτρων της τσιμεντοβιομηχανίας. Η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας προέχει και θα πρέπει να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο» υπογράμμισε ο κ. Απ. Παπατόλιας.
Από την πλευρά του εξάλλου ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Απ. Φοινικόπουλος που συμμετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου πρότεινε να προβεί η ΑΓΕΤ στην εκπόνηση μελέτης για το περιαστικό πράσινο, ώστε να συγκρατείται η σκόνη και επανέλαβε ότι πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι μέσα από τον κοινωνικό έλεγχο των βιομηχανιών ο σεβασμός στο περιβάλλον.
Τέλος, ο Νομάρχης Μαγνησίας αναφέρθηκε στη διεθνή σύμβαση που έχει η Lafarge με την WWF για την αποκατάσταση περιβαλλοντικών προβλημάτων, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, ώστε η WWF να βοηθήσει στην αναδάσωση του Νοτιοανατολικού Πηλίου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στις αρχές του Ιουλίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου