ΤΟΠΙΚΑ

Μηχανόβιοι μηχανικοί εξορμούν στη Μόσχα

μηχανόβιοι-μηχανικοί-εξορμούν-στη-μό-851206

Εξαιρετικά πρωτότυπο είναι το εγχείρημα που επιχειρεί ο Βολιώτης Τοπογράφος Γιάννης Πολυμενίδης, ο οποίος θα συμμετάσχει ως εισηγητής στο 23ο Διεθνές Χαρτογραφικό Συνέδριο της Μόσχας, μεταφέροντας ενώπιον των συμμετεχόντων τις εικόνες που θα αποκομίσει καθ οδόν, συντροφιά με την μεγάλου κυβισμού μηχανή του. Στόχος του ταξιδιού που έχει ως προορισμό την Μόσχα, είναι η χαρτογράφηση με GPS, δηλαδή Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης, της διαδρομής από την Δύση στην Ανατολή, προκειμένου να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του προαναφερθέντος συνεδρίου, οι εικόνες που θα συλλέξουν οι τολμηροί συνταξιδιώτες.
Συνοδοιπόροι του συμπολίτη μηχανικού, εργαζόμενου στην Πολεοδομία του Δήμου Βόλου, θα είναι ο Νίκος Παγώνης, από την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος εργάστηκε, σημειωτέον, παλαιότερα στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου και ο δημοσιογράφος Θόδωρος Βαβέκης, ο οποίος θα καλύψει το γεγονός. Το σήμα εκκίνησης των τριών ριψοκίνδυνων μοτοσικλετιστών, θα δοθεί σήμερα από τον Βόλο, προκειμένου να παρουσιάσουν στο Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα μεταξύ 4 και 10 Αυγούστου, όλη την διαδρομή που θα ακολουθήσουν μέσα από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, χαρτογραφικά και φωτογραφικά τεκμηριωμένη, αλλά και υποστηριζόμενη από την σύγχρονη τεχνολογία. Μετά το συνέδριο, το ταξίδι θα συνεχιστεί με την συμμετοχή του φοιτητή Αρχιτεκτονικής Μιχάλη Πολυμενίδη, γιου του Γιάννη Πολυμενίδη, ο οποίος θα μεταβεί αεροπορικώς στην Μόσχα. Το τολμηρό εγχείρημα θα υποστηριχθεί από τους Δήμους Βόλου και Αθηναίων, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, την Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρεία Ελλάδας, καθώς και από ιδιώτες του Βόλου (κατασκευαστές-μηχανικοί Γιάννης Κουλουριώτης και Παναγιώτης Τσούσης), καθώς και της Αθήνας (μελετητική εταιρία “Χωρομετρία” Γιώργος Δημητρίου).
Μιλώντας στον “Τ” λίγες ώρες προ της έναρξης του πρωτότυπου ταξιδιού, ο Γιάννης Πολυμενίδης αναφέρει χαρακτηριστικά: “Είμαι μέλος της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρείας Ελλάδος, από της ιδρύσεώς της και το 1992 ήμασταν ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που δημιουργήσαμε ένα GIS, γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών. Ηγήθηκα εγώ της ομάδας αυτής τότε και με συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον πυρήνα των καθηγητών που ιδρύσαμε κατόπιν την Χαρτογραφική Εταιρεία, κι από κει και πέρα ασχολούμαστε με την χαρτογραφία”. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προηγηθεί συμμετοχές από το 93 σε Παγκόσμια Συνέδρια στην Κολωνία, στο Πεκίνο και την Κορούνια προ διετίας.
Η πρωτοτυπία της φετινής συμμετοχής έγκειται στο γεγονός ότι “θα είναι ενεργή, διότι συνδυάσαμε δύο αγάπες, την χαρτογραφία και την μηχανή, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε την εισήγησή μας”, επισημαίνει ο κ. Πολυμενίδης.
Κατά συνέπεια “η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε θα αποτυπωθεί με το GPS, δηλαδή δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, θα αποτυπωθεί πάνω σε χάρτες, θα βγουν φωτογραφίες και κατόπιν θα παρουσιαστεί στην συνάντηση όλων των Χαρτογραφικών Εταιριών του κόσμου” εξηγεί ο ίδιος. Πέρα από τις εργασίες του συνεδρίου, η διαδρομή παρουσιάζει και έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, το οποίο η ομάδα σκοπεύει να αξιοποιήσει δεόντως, με δημοσιεύσεις στον ελληνικό Τύπο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου