ΤΟΠΙΚΑ

Εσείς τι είστε, θεατές;

εσείς-τι-είστε-θεατές-851206

Εγραφα χθες, με αφορμή τις τιμές των λαχανικών, ότι
«ενθάδε καταρρέουν όλες οι θεωρίες περί των αρετών του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς».
Όταν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανόλης Κεφαλογιάννης ανακοίνωνε την «απελευθέρωση» των ναύλων -πρακτική που επιβάλλεται βεβαίως από τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- μας έλεγε ότι με την λειτουργία του ανταγωνισμού θα είχαμε και μειώσεις στις τιμές των ναύλων της ακτοπλοΐας. Προφανώς στήριζε την άποψη του στις λαμπρές οικονομικές σπουδές που έχει κάνει στην αλλοδαπή αλλά και στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» ως προς την λειτουργία της αγοράς. Αλλά όχι στην ελληνική πραγματικότητα.
Χθες λοιπόν μια από τις ναυτιλιακές εταιρίες που είναι γνωστή όχι μόνο για τις ειδικές σχέσεις του ιδιόρρυθμου ιδιοκτήτη της με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά κυρίως για τα σαπιοκάραβα της, πλην όμως κυριαρχεί στο Αιγαίο και ειδικά στις Κυκλάδες, προορισμό εκατομμυρίων Ελλήνων παραθεριστών, ανακοίνωσε μια νέα αύξηση των ναύλων. Τόσο ώστε η τιμή του εισιτηρίου για ένα υπέργηρο πλοίο που κάνει π.χ. σχεδόν δώδεκα ώρες για να πάει από τον Πειραιά στη Φολέγανδρο, να πλησιάζει το εισιτήριο άλλων ταχύτατων σκαφών που καλύπτουν την ίδια διαδρομή σε τέσσερις ώρες.
Αν αυτή η πρακτική, δεν συνιστά παραβίαση κάθε λογικής λειτουργίας των κανόνων της αγοράς, τότε οι λέξεις έχουν χάσει πλήρως το νόημα τους σε τούτο τον τόπο.
Και μη μου πείτε πως αν θέλει μια κυβέρνηση, ένα κράτος, δεν έχεις άλλους τρόπους να αναγκάσει έναν τέτοιο εφοπλιστή, η άλλου είδους επιχειρηματία, να «μαζευτεί».
Αν ο καθένας, όποτε του καπνίσει, τραβάει μια ανατίμηση της τάξης του 10%, όπως ο συγκεκριμένος εφοπλιστής, αυτό δεν λέγεται ούτε «απελευθέρωση της αγοράς», ούτε «υγιής ανταγωνισμός». Λέγεται αχρεία εκμετάλλευση προνομιακής θέσης. Και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και η εγχώρια, όσο έχει προσαρμοσθεί στις «ντιρεκτίβες» των Βρυξελλών, παρέχουν κάποιες εξουσίες στην Πολιτεία. Αν δεν τις ασκήσει η κυβέρνησή σας, παρεμβαίνοντας υπέρ των πολλών, υπέρ των πολιτών, αν παραμείνει θεατής, θα εισπράξει τα επίχειρα κ. Πρόεδρε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου