ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις στον Πτελεό για τον βιολογικό

αντιδράσεις-στον-πτελεό-για-τον-βιολο-851206

Την αντίδρασή της για την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Πτελεού –Πηγαδιού εκφράζει επιτροπή φορέων και πολιτών και ειδικότερα για το γεγονός ότι η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνεται σε κοίτη παρακείμενου ρέματος (Ξηράκια) και από εκεί θα εκβάλλουν στον κλειστό κόλπο Λουτρού – Αγ. Αποστόλων – Λιχούρας, του Δήμου Πτελεού.
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή φορέων και πολιτών για το έργο δηλώνει ότι «ξεκάθαρη θέση μας και πρόταση του ψηφίσματος το οποίο αποστείλαμε στις εμπλεκόμενες αρχές, είναι η τροποποίηση της μελέτης για το έργο του Βιολογικού έτσι ώστε τα λύματα να μην πέφτουν στον κλειστό κόλπο Πτελεού, αλλά να οδηγούνται με αγωγό στα ανατολικά παράλια (απέναντι από το Τρίκερι) και να ρίπτονται σε μεγάλη απόσταση από την ακτή και σε μεγάλο βάθος, με στόχο τη μικρότερη επιβάρυνση για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.
Δηλαδή ζητούμε την αλλαγή του χώρου και τρόπου διάθεσης των λυμάτων για να μην επιβαρυνθεί ο κλειστός κόλπος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ανυπαρξία θαλασσίων ρευμάτων.
Δεν ζητούμε την ακύρωση του έργου με κανένα τρόπο και αυτό είναι σαφές.
Την τροποποίηση αυτή δεν τη ζητήσαμε αβασάνιστα, αλλά αφού πρώτα διαβάσαμε και ξαναδιαβάσαμε τη «Μελέτη του Βιολογικού» και αντιληφθήκαμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο θέλουν να τα παρουσιάσουν κάποιοι.
Μερικές επισημάνσεις από τη «Μελέτη του Βιολογικού»:
• Εάν καθημερινά αδειάζουν στο ρέμα 630 βυτία του 1 (ενός) τόνου το καθένα (σύμφωνα με τη ¨Μελέτη¨) είναι δυνατόν να μην φτάσουν τα λύματα στη θάλασσα;
• Με ποιον συλλογισμό αναφέρει η ¨Μελέτη¨ ότι τα λύματα θα απορροφώνται από το έδαφος στο ρέμα μετά από 1825 μ. και δεν θα φτάνουν στη θάλασσα; Ή μήπως έκαναν σχετικούς ελέγχους (test pits) για να γνωρίζουν το συντελεστή διαπερατότητας (Κ); Θέλουμε να μάθουμε πού έγιναν αυτοί.
• Κάποιοι διαδίδουν εσκεμμένα ότι τα λύματα θα είναι καθαρά, τόσο καθαρά που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άρδευση. Λένε ψέματα! Η ίδια η ¨Μελέτη¨ τους διαψεύδει αφού αναφέρει: 1ον ότι για να γίνει αυτό θα απαιτηθεί στο μέλλον και άλλο στάδιο επεξεργασίας των λυμάτων και 2ον ότι με τη δευτεροβάθμια επεξεργασία πού θα γίνεται τώρα στο Βιολογικό, το άζωτο, φώσφορο και τα οικιακά χημικά θα ρίπτονται στο έδαφος ανεπεξέργαστα. Για το ζήτημα χρήσης των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση φυτών και δέντρων σας γνωρίζουμε ότι ήρθαμε σε επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη ¨Βιολογικών¨ άλλων, μεγαλύτερων πόλεων. Μας είπαν ότι αν και η επεξεργασία σ’ αυτούς είναι τριτοβάθμια και θεωρητικά θα μπορούσαν τα λύματα να χρησιμοποιηθούν για άρδευση, εντούτοις όταν αρχικά επιχειρήθηκε αυτό, εξαιτίας αστοχιών της μονάδας του «Βιολογικού» τα φυτά ξεράθηκαν και υπήρχαν δικαστικές διαμάχες με τους αγρότες και για το λόγο αυτό εγκαταλείφθηκε η άρδευση και πλέον τα ρίχνουν σε μεγάλες τάφρους όπου στραγγίζουν στο έδαφος.
• Η «Μελέτη του Βιολογικού» στην αρχικά αναφέρει ότι εκτός των άλλων ακρογιαλιών «υπάρχουν και οι ακρογιαλιές του Λουτρού και της Λιχούρας (που είναι βιότοπος) οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου