ΤΟΠΙΚΑ

Εγραψε ιστορία η Εθνική Νέων

εγραψε-ιστορία-η-εθνική-νέων-851206

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου κατέγραψε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Νέων, καθώς στον πρώτο ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Αυστρία, νίκησε το αντίστοιχο συγκρότημα της Γερμανίας με 3-2, παρά το ότι αγωνιζόταν με 10 παίκτες από το 61ο λεπτό, λόγω αποβολής του Πλιάτσικα με δύο κίτρινες. Οι Γερμανοί προηγήθηκαν με τον Μπεν-Χατίρα στο 25΄, αλλά ο Νίνης στο 40΄ και ο Μήτρογλου στο 58΄ έβαλαν την Ελλάδα σε θέση οδηγού. Ο Μπεν-Χατίρα ισοφάρισε, με πέναλτι, στο 65΄, για να δώσει τη νίκη και την πρόκριση ο Λαμπρόπουλος, στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης.
Σε κάθε περίπτωση, καλές φάσεις στο πρώτο τέταρτο του αγώνα δεν υπήρξαν, αλλά λίγο αργότερα το ματς πήρε ταχύτερο ρυθμό. Ενα μακρινό σουτ (απευθείας εκτέλεση φάουλ) του Παπαδόπουλου, στο 17΄, δεν ανησύχησε τον Μάνελ, όμως η βολίδα του Κόνραντ στο 18΄ έστειλε τη μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Στρατηλάτη, ενώ στο 20΄ ο Τίραλα σούταρε διαγώνια από τη μικρή περιοχή, αλλά αστόχησε. Οι Γερμανοί πίεζαν πλέον πολύ, καθώς είχαν επικρατήσει στη μεσαία γραμμή, αφού οι Ελληνες δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε ανασταλτικά ούτε δημιουργικά. Ετσι, με τον αντίπαλο να βρίσκεται συχνά στην επίθεση το γκολ ήταν απλώς θέμα χρόνου, και το πέτυχε ο Μπεν-Χατίρα στο 27΄, σε μια φάση όπου ολόκληρη η ελληνική άμυνα δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τον σκόρερ.
Μετά το 0-1 οι διεθνείς εγκατέλειψαν το αμυντικό παιχνίδι, αφού δεν τους εξυπηρετούσε πια, βγήκαν μπροστά, αλλά και πάλι δεν μπορούσαν να “πατήσουν” με σχεδιασμό και οργάνωση στη γερμανική περιοχή. Οι Ελληνες παίκτες αρκούνταν σε κάποια μακρινά σουτ που δεν ανησυχούσαν τον αντίπαλο τερματοφύλακα, έστω και αν με αυτό τον τρόπο έγινε το 1-1: Στο 41΄ ο Πλιάτσικας σούταρε δύο φορές, και από ισάριθμες κόντρες η μπάλα έφτασε στην περιοχή, εκεί όπου ο Νίνης ισοφάρισε.
Με το ξεκίνημα της επανάληψης, στο 47΄, ο Μήτρογλου πήγε να αιφνιδιάσει τον Μάνελ και παραλίγο να τα καταφέρει, καθώς το σουτ που επιχείρησε έφυγε μόλις άουτ. Στο 55΄ ένα τεχνικό σουτ του Νίνη από αριστερά έστειλε τη μπάλα στον “ουρανό” των γερμανικών διχτύων. Η ελληνική κυριαρχούσε στον αγωνιστικό χώρο, και η πασιφανής ανωτερότητά της μετουσιώθηκε σε γκολ στο 58΄: Ο Μπουκουβάλας σέντραρε από δεξιά, ο Νίνης με πανέξυπνη γυριστή κεφαλιά πέρασε τη μπάλα πίσω του και ο Μήτρογλου με “σκροπ” (σκαστό) σουτ “κρέμασε” τον τερματοφύλακα και έκανε το 2-1.
Κι ενώ όλα έδειχναν ιδανικά για την εθνική ομάδα, η αποβολή του Πλιάτσικα (με δεύτερη κίτρινη κάρτα) στο 61ο λεπτό άλλαξε, ευτυχώς προσωρινά, τον ροή του αγώνα. Συγκεκριμένα, σαν να μην έφτανε το αριθμητικό μειονέκτημα, στο 64΄ ο Παπασταθόπουλος υπέπεσε σε πέναλτι επί του Σαμ δίνοντας την ευκαιρία στον Μπεν-Χατίρα να πετύχει το δεύτερο γκολ του στο ματς, στο 65΄. Και αφού οι παίκτες του Νίκου Νιόπλια πέρασαν χωρίς άλλες απώλειες το επόμενο τέταρτο, καθώς μερικά επικίνδυνα σουτ των Γερμανών εκτός περιοχής πέρασαν άουτ, όπως και στο Euro 2004 μίλησε η… “αεροπορία”. Στο τελευταίο λεπτό, λοιπόν, ο Νίνης εκτέλεσε κόρνερ και ο Λαμπρόπουλος με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μάνελ, που είχε επιχειρήσει άστοχη έξοδο. Αυτή τη φορά χρονικό περιθώριο για δεύτερη ανατροπή του σκορ δεν υπήρχε, κι έτσι τα ελληνικά χρώματα πανηγύρισαν ακόμη μία μεγάλη διεθνή επιτυχία, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει η κατάλληλη “βάση” για τη συνέχεια του “ονείρου” της Πορτογαλίας …
ΚΟΚΚΙΝΗ: 61΄ Πλιάτσικας (2η κίτρινη)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Φρανκ Ενγκελ): Μάνελ, Φέικ, Χόβεντες, Μπόατενγκ, Εμπερλεϊν, Μπεν-Χατίρα, Σβάαμπ, Κρούζε (59΄ Φάλκνεμπεργκ), Κόνραντ, Οζίλ (61΄ Σαμ), Τίραλα.
ΕΛΛΑΔΑ (Νίκος Νιόπλιας): Στρατηλάτης, Μπουκουβάλας, Αποστολόπουλος (52΄ Σιάκας), Παπασταθόπουλος, Ιωαννίδης, Σιάκκας, Νίνης (90΄+ Σιόβας), Μήτρογλου, Πλιάτσικας, Παπαδόπουλος, Δημούτσος (60΄ Λαμπρόπουλος).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου