ΤΟΠΙΚΑ

Κάηκαν 320.000 στρέμματα

κάηκαν-320-000-στρέμματα-851206

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και του καύσωνα ετέθησαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Kυβερνητικής Eπιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, χθες.
Τα μέλη της Kυβερνητικής Eπιτροπής εξέφρασαν την οδύνη τους για τον θάνατο των δύο πιλότων και τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειές τους.
Η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των πρωτοφανών καιρικών συνθηκών που πλήττουν τη χώρα, αποφάσισε:
1. Να υπάρχουν 24ωρες περιπολίες του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών.
2. Να προσληφθούν 1.300 πυροσβέστες και όπως δήλωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας, ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται επί θύραις.
3. Να εξασφαλισθούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας περισσότερα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.
4. Να υπάρχει επαγρύπνηση των στελεχών της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων βλαβών στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσουν τα νομαρχιακά συντονιστικά όργανα σε όλη τη χώρα για να αποφασίσουν την σε 24ωρη βάση περιπολία του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ακόμη, συνέστησε αυτοσυγκράτηση στους πολίτες για την αντιμετώπιση του καύσωνα και κάλεσε τους πολίτες να μην κάνουν υπερβολές στη χρήση ηλεκτρικών ενεργοβόρων συσκευών κατά τις ώρες αιχμής.
Ακολούθως, επιτέθηκε Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι πάντα υπερβάλλει και τον κάλεσε να θυμηθεί τι είχε συμβεί επί των ημερών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με λιγότερο σοβαρές καιρικές συνθήκες.
«Το εύκολο είναι να κάνει κανείς κριτική. Το δύσκολο είναι να είσαι σοβαρός και υπεύθυνος» είπε.
Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτό το αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση του ζητήματος των πυρκαγιών, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.
Τα στατιστικά των πυρκαγιών
Τα στοιχεία για τη δασοπυρόσβεση εξέθεσε στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας. Ανέφερε ότι τον Ιούνιο του 2006 πραγματοποιήθηκαν 92,6 ώρες πτήσης και 28 έξοδοι αεροσκαφών. Τον Ιούνιο του 2007 καταγράφηκαν 410 ώρες πτήσης και 128 έξοδοι αεροσκαφών. Τον Ιούλιο του 2006 οι ώρες πτήσης ήταν 316 και οι έξοδοι αεροσκαφών 105. Τον Ιούλιο του 2007 καταγράφηκαν 650 ώρες πτήσης και 202 έξοδοι αεροσκαφών.
Αποτυπώνοντας τη ρεαλιστική, όπως είπε, εικόνα της κατάστασης των πυρκαγιών, ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ότι το 1998 υπήρξαν 8.951 συμβάντα και κάηκαν 945.000 στρέμματα. Το 2000 είχαμε 14.855 συμβάντα και κάηκαν 1.570.941 στρέμματα. Το 2007, μέχρι ώρας, έχουμε 1.974 συμβάντα και 260.000 έως 320.000 καμένα στρέμματα.
Ερωτηθείς για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, απάντησε πως είχε κάνει την καλύτερη πρόνοια, λαμβανομένου υπόψη του κενού από το 2000 και τη δραματική ασάφεια στο καθεστώς των εποχικών.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι οι εκτάσεις της Πάρνηθας έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες και από την Παρασκευή εγκαταστάθηκαν 220 ειδικοί υλοτόμοι για τα διαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου