ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά το παιχνίδι από θέση ισχύος

ξεκινά-το-παιχνίδι-από-θέση-ισχύος-851206

Ανοίγει πάλι η συζήτηση στην Τουρκία γύρω από την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά τη συντριπτική νίκη στις εκλογές της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Ερντογάν καλείται να χειριστεί τώρα το θέμα από θέση ισχύος, δείχνοντας κατ αρχάς διάθεση συνεννόησης με τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τον απερχόμενο και εκτελούντα χρέη προέδρου Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, προκειμένου να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης και να ξεκινήσει τυπικά η διαδικασία ανάθεσης εντολής για σχηματισμό νέας κυβέρνησης βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Στο τραπέζι η υποψηφιότητα Γκιουλ
Κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο του Τσάνκαγια, ο Τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του. Έδωσε όμως ένα στίγμα των προθέσεών του λέγοντας ότι στο θέμα αυτό θεωρεί πολύ σημαντική τη βούληση του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, την εκλογή του οποίου στο ύπατο αξίωμα είχε αποτρέψει στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση το Συνταγματικό Δικαστήριο, έπειτα από προσφυγή του κεμαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
Προεκλογικά, ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα επιδιώξει να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας με συναίνεση από τη νέα Εθνοσυνέλευση. Για να εκλεγεί πρόεδρος, σύμφωνα και με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, απαιτείται η συμμετοχή κατά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας τουλάχιστον των 2/3 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 367.
Το εκλογικό αποτέλεσμα διευκολύνει σε κάθε περίπτωση την επίτευξη συμβιβασμού. Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, κάτι που δεν εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα της αντιπολίτευσης.
Αγνωστο όμως παραμένει εάν ο κ. Ερντογάν εννοούσε ότι θα επιδιώξει συμβιβασμό για την εκλογή νέου προέδρου από την Εθνοσυνέλευση ή θα επιζητήσει τη συναίνεση των κομμάτων ώστε να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος απ’ ευθείας από το λαό. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, το οποίο τοποθετείται στις 21 Οκτωβρίου και για να επισπευσθεί θα πρέπει να αλλάξει η σχετική νομοθεσία.
Τηλεφώνησε στον Μπαϊκάλ
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την έξοδό τους από το προεδρικό μέγαρο αποκάλυψε ότι τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, και συζήτησε μαζί του το θέμα της εκλογής νέου προέδρου.
«Κλειδί» οι Γκρίζοι Λύκοι
Σημαντική για τις περαιτέρω πολιτικές διεργασίες επί του θέματος αναδεικνύεται η θέση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, που διαθέτει 71 βουλευτές, που θα μπορούσαν να δώσουν στους 340 βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) την απαιτούμενη απαρτία για την εκλογή προέδρου.
Προς το παρόν το ΜΗΡ δεν δημοσιοποιεί τις προθέσεις του, χωρίς όμως να κλείνει την πόρτα σε μία συμφωνία με την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί αρκέστηκε να δηλώσει ότι το ΜΗΡ «διατηρώντας το δικαίωμα παρέμβασης σε λάθος πολιτικές θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο προκειμένου η χώρα μας να διανύσει τη δύσκολη και προβληματική περίοδο που ακολουθεί χωρίς να παρασυρθεί σε νέες κρίσεις».
Ο γενικός γραμματέας κόμματος, Τζιχάν Πατσατζί, δήλωσε από την πλευρά του ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει η αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος από τα κομματικά όργανα, σημειώνοντας όμως ενδεικτικά ότι οι «πόρτες μας δεν είναι κλειστές».
Το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης παρά τη σύγκλιση απόψεων με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHΡ), όσον αφορά τις «εθνικές ευαισθησίες» των Τούρκων, ιδιαίτερα στο Κουρδικό και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν έχει ιδεολογικές εμμονές στο θέμα της εκλογής του Αμπντουλάχ Γκιουλ, όπως οι κεμαλιστές.
Αντιθέτως, το CHP εκφράζει ανησυχίες για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος η σύζυγος του οποίου θα καλύπτεται με την ισλαμική μαντίλα. Στο θέμα της μαντίλας η «βάση» του MHP δεν εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις όπως η βάση του CHΡ.
Κρίση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
Το CHP πάντως διέρχεται σοβαρής κρίσης μετά το ισχνό εκλογικό

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου