ΤΟΠΙΚΑ

Αμεσα μέτρα για τη Σκιάθο

αμεσα-μέτρα-για-τη-σκιάθο-851206

Αμεσα και βραχυπρόθεσμα μέτρα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα στη Σκιάθο για την καταγραφή των προβλημάτων και τη δρομολόγηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την ανακούφιση της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και αφού συζητήθηκαν οι απόψεις όλων των φορέων που συμμετείχαν, πάρθηκε σειρά σημαντικών αποφάσεων για τις άμεσες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:
– Η προώθηση των διαδικασιών για την κήρυξή της πληγείσας περιοχής ως αναδασωτέας, καθώς και η απαγόρευση βοσκής και κυνηγιού στην περιοχή μετά από εισήγηση των δασικών υπηρεσιών και απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
– Η άμεση ενεργοποίηση των δασικών υπηρεσιών και του Δήμου για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. Συγκεκριμένα και με γρήγορες και ξεκάθαρες διαδικασίες, αφού ο Δήμος ζητήσει άδεια από το Δασαρχείο, θα προχωρήσει σε κοπή των καμένων δέντρων και στην κατασκευή των απαραίτητων κορμοπλεγμάτων, με προτεραιότητα τις περιοχές πάνω από κατοικημένες περιοχές.
– Η οικονομική ενίσχυση του Δήμου της Σκιάθου από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τα άμεσα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές.
– Η σύνταξη με πρωτοβουλία του Δήμου της Σκιάθου μελετών για τα απαραίτητα έργα ορεινής υδρονομίας και τις παρεμβάσεις αναδάσωσης που πρέπει να γίνουν στις πληγείσες περιοχές, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα, και τα έργα θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.
– Η καταβολή αποζημιώσεων μετά από υποβολή προγράμματος ΠΣΕΑ προς έγκριση στην Ε.Ε. για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
– Η στήριξη των αιτημάτων της Ένωσης Ξενοδόχων και των επιχειρηματιών του τουρισμού για ενίσχυση της διαφημιστικής προβολής της Σκιάθου από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Ο Γενικός Γραμματέας μετά τη σύσκεψη δήλωσε «προχωρούμε άμεσα στην εφαρμογή της εντολής του Πρωθυπουργού και «όπου υπήρχε δάσος θα ξαναγίνει δάσος». Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προχωρούμε στις ενέργειες προκειμένου να κηρύξουμε αναδασωτέα την περιοχή και να την προστατεύσουμε από οπτική ρύπανση και πλημμυρικά φαινόμενα, υλοποιώντας τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα . Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης πήρε χωρίς καθυστέρηση τη γενναία πολιτική απόφαση να ενισχύσει οικονομικά το νησί για τις άμεσες αυτές ενέργειες.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, δράσεις που αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών αποτελούν για τη σημερινή Κυβέρνηση μέρος της στρατηγικής για το περιβάλλον και θα χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα. Επίσης, με κάθε τρόπο θα στηρίξουμε το τουριστικό προϊόν στην περιοχή. Για όλες τις ενέργειες, άμεσες και με βάθος χρόνου, ζητούμε την ενεργοποίηση και την εγρήγορση όλων”.
Η σύσκεψη έγινε παρουσία του Υφυπουργού ΕΣ.Δ.Δ.Α. κ. Αθ. Νάκου, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές της Μαγνησίας κ. Ζ. Μακρή και Ρ. Ζήση, ο πρώην Βουλευτής κ. Χρ. Αντωνίου, ο Αντινομάρχης κ. Ν. Ντίτορας, οι Δήμαρχοι Σκιάθου κ. Ν. Πλωμαρίτης Σκοπέλου, κ. Χρ. Βασιλούδης Αλοννήσου, κ. Π. Βλάικος Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Δασικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, εκπρόσωποι των Ξενοδόχων και άλλων φορέων, καθώς και επιχειρηματίες και πολίτες του νησιού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου