ΤΟΠΙΚΑ

Νέα προβλήματα για την Ιχθυόσκαλα Βόλου

νέα-προβλήματα-για-την-ιχθυόσκαλα-βόλ-851206

Στον «αέρα» η κατασκευή της Ιχθυόσκαλας Βόλου, ενώ ξεκινούν οι εργασίες στη λιμνοδεξαμενή Πανόρμου Σκοπέλου. «Πράσινο φως» για την ένταξη της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού στην τέταρτη προγραμματική περίοδο, αλλά στασιμότητα στο έργο της λιμνοδεξαμενής στην θέση Καστάνια Αλοννήσου.
Παράλληλα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δεσμεύεται για την κατασκευή νέων μικρών φραγμάτων, όπως προτείνει η ΝΑΜ, την ώρα που εν όψει Δ΄ΚΠΣ μελετώνται οι λιμνοδεξαμενές για άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.
Τα παραπάνω έργα περιλαμβάνονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι αντινομάρχες κ.κ. Δημήτρης Μεργιαλής και Ηλίας Ξηρακιάς με τον ειδικό γραμματέα Γ΄ΚΠΣ κ. Παπαγιαννίδη.
Από τη συνάντηση προέκυψε ότι ξεκινάει άμεσα η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στον Πάνορμο Σκοπέλου, προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ, καθώς έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων και δίδεται άμεσα η εντολή στον εργολάβο να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.
Αντίθετα παραμένει σε στασιμότητα το έργο της λιμνοδεξαμενής στη θέση Καστάνια Αλοννήσου, προϋπολογισμού 11,5 εκ. ευρώ καθώς τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις παραμένουν και ακόμη δεν έχει ορισθεί δικάσιμο. Μέσα στους επόμενους ωστόσο μήνες θα δημοπρατηθούν τα αρδευτικά έργα που εκτελεί η ΝΑΜ με ευθύνης της και θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του 2008.
Στην προχθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε επίσης γνωστό ότι θα ενταχθεί στο Δ’ ΚΠΣ η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στον Ξηριά Αλμυρού καθώς και η κατασκευή τμήματος του αρδευτικού έργου.
Για το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις υποστηρικτικές μελέτες θέμα που τέθηκε προχθές στους αρμοδίους του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στον αέρα η Ιχθυόσκαλα
Εάν μέχρι τέλος του 2007 δεν έχουν απορροφηθεί κονδύλια 1 εκ. ευρώ θα πρέπει να θεωρείται μαθηματικά βέβαια ότι το έργο της κατασκευής της ιχθυόσκαλας θα είναι παρελθόν.
Αυτό κατέστησε σαφές χθες ο αντινομάρχης έργων Ηλ. Ξηρακιάς μετά και από τη συνάντηση με τον κ. Παπαγιαννίδη.
Για το συγκεκριμένο έργο, που έχει περάσει από δεκάδες προβλήματα και καθυστερήσεις, έχουν ανακύψει ζητήματα με την Αρχαιολογία που θέτει θέμα ύψους του κτιρίου που θα κατασκευαστεί.
Η ΝΑΜ προσανατολίζεται να ζητήσει τη δυναμική παρέμβαση των κυβερνητικών βουλευτών ώστε το έργο να συζητηθεί στο ΚΑΣ, διότι εάν δεν υπάρξει σύντομα απεμπλοκή, θεωρείται χαμένο… ”Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο τροποποίησης της μελέτης”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ξηρακιάς.
Όσον αφορά , τέλος, στην αναγνωριστική μελέτη που συντάχθηκε το 1994 και προβλέπει την κατασκευή μικρών φραγμάτων σε εννέα θέσεις στις περιοχές Πλατανόρεμα, Κλίναβος, Μακρινίτσας, Αγ. Γεώργιος, Βράχος, Μαυρόλοφος, Μικρό Περιβολάκι, Αργαλαστή και Προμύρι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δεσμεύεται την ώρα που εν όψει Δ’ ΚΠΣ μελετώνται οι λιμνοδεξαμενές για άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.
“Αυτό και μόνο αποδεικνύει, εν όψει Δ’ ΚΠΣ πόσο επίκαιρη παραμένει η πρωτοβουλία του Νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια να υπάρξει συνεργασία όλων των νομαρχών σε επίπεδο Θεσσαλίας για την κοινή διαχείριση του υδατικού δυναμικού”, τόνισε χθες ο αντινομάρχης έργων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου