ΤΟΠΙΚΑ

Η κατώτατη σύνταξη

η-κατώτατη-σύνταξη-851206

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σφιχτό πακέτο παροχών. Ανάμεσα στα… δώρα περιλαμβάνεται και η θέσπιση κατώτατης σύνταξης, με την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στις βασικές συντάξιμες αποδοχές.
Από μόνη της η δέσμευση της θέσπισης κατώτατης σύνταξης δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι το ύψος της κατώτατης σύνταξης. Αν δηλαδή η κατώτατη σύνταξη είναι της τάξεως των 500 ή 600 ευρώ, πραγματικά θα πρόκειται για δώρο άδωρο προς την χειμαζόμενη τάξη των συνταξιούχων.
Μπορεί οι δημοσιονομικές συνθήκες να μη το επιτρέπουν, πράγμα παράξενο για μια οικονομία με τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης, για την οποία οι ιθύνοντες υποστηρίζουν με κάθε ευκαιρία ότι πάει καλά, ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για κατώτατη σύνταξη χαμηλότερη από τον κατώτατο μισθό, που σήμερα στη χώρα μας δυστυχώς δεν υπερβαίνει τα 680 ευρώ μηνιαίως.
Η ενσωμάτωση επιδομάτων στη βασική σύνταξη και η νέα της ονομασία δεν είναι συνθήκες ικανές να αλλάξουν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων συνταξιούχων που πένονται. Εκείνο που χρειάζεται είναι μια γενναία αύξηση στους χαμηλοσυνταξιούχους, ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν. Όλα τα άλλα είναι λόγια και πολιτικές αλχημείες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου