ΤΟΠΙΚΑ

Ενίσχυση επίγειων δυνάμεων

ενίσχυση-επίγειων-δυνάμεων-851206

Γράψαμε και στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επανειλημμένως, όπως άλλωστε και πολλές άλλες εφημερίδες, ότι η χώρα χρειάζεται ενίσχυση πυροσβεστικών αεροσκαφών. Παρασυρμένοι κι εμείς από τα εκατοντάδες πύρινα μέτωπα του φετινού καλοκαιριού αφελώς πιστέψαμε ότι η πληθώρα αεροσκαφών ίσως θα μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση. Οι ειδικοί όμως αποφαίνονται για το αντίθετο, υπογραμμίζοντας ότι διαθέτουμε έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ευρώπη!!!
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε από τηλεοράσεως χθες ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ντίτορας, ο οποίος είπε ότι το 1996, επιστρέφοντας από μετεκπαίδευση για την δασοπυρόσβεση στις ΗΠΑ κατέθεσε εισήγηση στην τότε ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας έπρεπε να διαθέτει 15 πυροσβεστικά αεροσκάφη σε καλή κατάσταση. Η χώρα μας διαθέτει 21 και μόλις προχθές έχασε το πιο καινούργιο απ΄ αυτά, το 22ο.
Είναι οφθαλμοφανές, μετά τη φετινή εμπειρία, ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν μπορούν να σβήσουν την πυρκαγιά, αλλά μόνο να την αναστείλουν. Απαραίτητη προϋπόθεση, έστω και για την αναστολή των πύρινων μετώπων, είναι η καλή κατάσταση των αεροσκαφών και κρίσιμος παράγοντας να μην είναι καταπονημένο το προσωπικό, αφού οι πιλότοι φέτος και ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες αναγκάζονται να πετούν 10 και 12 ώρες την ημέρα, γεγονός που τους φέρνει στα όρια της εξάντλησης.
Όπως και στον πόλεμο, αν η εχθρική μπότα δεν πατήσει το έδαφος δεν υπάρχει κατάκτηση όσοι και αν είναι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, έτσι και στον πόλεμο της φωτιάς, αν δεν πάει ο πυροσβέστης και το υδροφόρο όχημα, η φωτιά δεν πρόκειται να σβήσει.
Τούτων δοθέντων η χθεσινή ανακοίνωση της κυβερνητικής επιτροπής για 1.300 προσλήψεις πυροσβεστών έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από τα Χριστούγεννα και τώρα όλες αυτές οι δυνάμεις να βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς. Για μία ακόμη φορά κατόπιν εορτής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου