ΤΟΠΙΚΑ

Ντουμάνιασε το Βόλο η ΑΓΕΤ

ντουμάνιασε-το-βόλο-η-αγετ-851206

Πτώση των ηλεκτροστατικών φίλτρων της ΑΓΕΤ συνέβη χθες περίπου στις 3 το μεσημέρι, μετά από ολιγόλεπτη διακοπή ρεύματος στο δίκτυο της ΔΕΗ. Αποτέλεσμα του νέου τεχνικού προβλήματος της τσιμεντοβιομηχανίας ήταν η πτώση των ηλεκτροστατικών φίλτρων, με συνέπεια από τα φουγάρα του εργοστασίου να διοχετευτούν στην ατμόσφαιρα του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου τεράστιες ποσότητες τσιμεντόσκονης.
Σε συνδυασμό με τις χθεσινές καιρικές συνθήκες των υψηλών θερμοκρασιών και της ανάλογης υψηλής υγρασίας σε ορισμένες γειτονιές του Βόλου, όπως η Ν. Δημητριάδα, η κατάσταση για λίγα λεπτά της ώρας ήταν ανυπόφορη, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι με τηλεφωνήματά τους στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ζητούσαν την άμεση λήψη μέτρων.
Να σημειωθεί ότι το σύννεφο σκόνης που απελευθερώθηκε από τα φουγάρα της ΑΓΕΤ χθες ήταν ορατό από πολλές περιοχές του Βόλου και ιδιαίτερα από το Πήλιο, τη βιομηχανική περιοχή και το Σωρό.
Μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας επισκέφθηκαν αμέσως τη Νομαρχία Μαγνησίας και συνάντησαν το Νομάρχη Απόστολο Παπατόλια, από τον οποίο ζήτησαν την επιβολή αυστηρών προστίμων στην τσιμεντοβιομηχανία, με δεδομένο ότι είναι η τέταρτη φορά στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου που παρατηρείται πτώση των ηλεκτροστατικών φίλτρων της εταιρίας και αποτέλεσμα να απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες τσιμεντόσκονης στην ατμόσφαιρα του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Ο Νομάρχης Μαγνησίας ενημέρωσε τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας ότι ο αρμόδιος αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ντίτορας απουσιάζει στη Σκιάθο και με την επιστροφή του άμεσα θα αντιμετωπισθεί το ζήτημα.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. Νικ. Ντίτορας, που ήταν εν πλω για τη σύσκεψη στη Σκιάθο, επικοινώνησε με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος προκειμένου να του ζητήσει να διερευνήσει την υπόθεση.
Όπως προέκυψε, δεν λειτούργησαν για αρκετή ώρα τα φίλτρα της ΑΓΕΤ, συνεπεία της πτώσης τάσης ρεύματος της ΔΕΗ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τσιμεντοβιομηχανία να σταματήσει την παραγωγή και να την ξαναξεκινήσει στις 4 το απόγευμα, οπότε αποκαταστάθηκε η βλάβη.
Πάντως και το χθεσινό περιστατικό αποδεικνύει ότι είναι αδήριτη η ανάγκη τοποθέτησης υβριδικών φίλτρων από την τσιμεντοβιομηχανία, που λειτουργεί σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου