ΤΟΠΙΚΑ

Παρούσα η Ελλάδα στα Βαλκάνια

παρούσα-η-ελλάδα-στα-βαλκάνια-851206

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Σεράγεβο, εγκαινίασε το Κτίριο των Κοινών Θεσμών που ανακατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ).
Το συγκεκριμένο κτίριο είναι ένα επιβλητικό 20ώροφο κτίσμα στο κέντρο του Σεράγεβο το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη (1992-95).
Ο κ. Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον ομόλογό του της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Νίκολα Σπίριτς, έκανε τα αποκαλυπτήρια πλακέτας στην είσοδο του κτιρίου, στην οποία αναγράφεται ότι το συγκεκριμένο κτίσμα ανακατασκευάστηκε με την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας.
Στην ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το κτίριο φιλίας Ελλάδας και Βοσνίας- Ερζεγοβίνης είναι, πράγματι, το πρώτο μεγάλο έργο το οποίο ολοκληρώνεται στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ.
Η οικονομική συνεισφορά της Ελλάδας στο όλο εγχείρημα ήταν 13, 5 εκατ. ευρώ, ποσό που κάλυψε το 80% του συνολικού κόστους.
Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε επίσης ένα άλλο σημαντικό έργο που θα υλοποιηθεί μέσω ΕΣΟΑΒ, την ανακατασκευή του νοσοκομείου στην περιοχή Κάσιντολ του Σεράγεβο.
“Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συγχρηματοδοτήσει την κατασκευή του νοσοκομείου Κάσιντολ με 1, 2 εκατ. ευρώ”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι τα έργα αυτά επιβεβαιώνουν την “αδιάλειπτη υποστήριξη της χώρας μας προς τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη”.
Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε, επίσης, ότι η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, έχοντας την πεποίθηση ότι “η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα περατωθεί παρά μόνο όταν όλες οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα της”.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του στα εγκαίνια, με την ευχή ότι “αυτό το κτίριο θα παραμείνει σύμβολο ειρήνης και φιλίας μεταξύ όλων των λαών της περιοχής για εμάς και για τις μελλοντικές γενιές”.

Συνάντηση με Ν. Σπίριτς
Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Νίκολα Σπίριτς.
Κατά τη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, κυριάρχησαν οι διμερείς σχέσεις Αθηνών – Σεράγεβου και η ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.
Μετά τις συνομιλίες, υπεγράφησαν δύο συμφωνίες: για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης και για την οικονομική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βοσνίας.
Από ελληνικής πλευράς τις συμφωνίες υπέγραψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης και από βοσνιακής οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικού Εμπορίου Ντράγκαν Στράνκιτς και Σλόμπονταν Πούχαλατς.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στην οικονομική ανασυγκρότηση της Βοσνίας και για την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Ο Κώστας Καραμανλής επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες σε όλα τα επίπεδα, αναφερόμενος δε στην οικονομική βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, μέσω του ΕΣΟΑΒ, τόνισε ότι τα εγκαίνια, σήμερα, του Κτιρίου των Κοινών Θεσμών αποτελούν επιβεβαίωση της αποφασιστικότητας της χώρας μας να συμπαρασταθεί στη Βοσνία.
“Χαίρομαι που εγκαινιάζω το Κτίριο φιλίας των λαών που ανακαινίστηκε σε ποσοστό 80% με χρηματοδότηση από το ΕΣΟΑΒ” ανέφερε ο κ. Καραμανλής, συμπληρώνοντας ότι “το κτίριο αυτό αποτελεί σύμβολο φιλίας των λαών, στο κέντρο του Σεράγεβο”.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, ο κ. Καραμανλής τόνισε:
“Η Ελλάδα υποστηρίζει με όλα τα μέσα – πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά – την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική προοπτική της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, ως εγγύηση για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής”.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την άμεση υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βοσνίας- Ερζεγοβίνη

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου