ΤΟΠΙΚΑ

Τριάντα τρία χρόνια Δημοκρατία

τριάντα-τρία-χρόνια-δημοκρατία-851206

Την καθιερωμένη για την περίσταση δεξίωση στους κήπους του προεδρικού μεγάρου θα παραθέσει σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με την ευκαιρία της 33ης επετείου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Εξάλλου, σε μήνυμά του για την επέτειο, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τονίζει: «Η επέτειος της 24ης Ιουλίου 1974 είναι ημέρα εθνικής μνήμης, ημέρα απόδοσης τιμής στους, επώνυμους και ανώνυμους, αγωνιστές της Δημοκρατίας και της ελευθερίας, ημέρα απολογισμού για τις κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου και σχεδιασμού της μελλοντικής μας πορείας».
Ο κ. Καραμανλής σημειώνει ότι «στα 33 χρόνια αδιάλειπτου, ομαλού δημοκρατικού βίου, όλοι μαζί οι Έλληνες πετύχαμε πολλά και σημαντικά. Εδραιώσαμε το πολίτευμά μας. Σφυρηλατήσαμε την εθνική συμφιλίωση. Οδηγήσαμε την Ελλάδα, από τη διεθνή απομόνωση, στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα είναι σήμερα χώρα σύγχρονη και αναπτυγμένη, χώρα πρότυπο για όλους τους γείτονές της και πλοηγός της πορείας τους προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Ο πρωθυπουργός σημειώνει επίσης ότι η επέτειος βρίσκει τη Δημοκρατία μας ισχυρή και προσθέτει: «Οφείλουμε όμως όλοι -πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί φορείς, ενεργοί πολίτες- να αγωνιζόμαστε καθημερινά για την περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνσή της. Να συνεχίζουμε να πορευόμαστε στο δρόμο της ενότητας, της σύνθεσης, της συναίνεσης. Να ενεργούμε με συναίσθηση του ότι ο δημόσιος βίος πλήττεται κάθε φορά που ο λαϊκισμός και η δημαγωγία υποκαθιστούν την εποικοδομητική κριτική και τον προγραμματικό πολιτικό λόγο. Κάθε φορά που η υπερβολή, το ψέμα και οι ύβρεις εκτοπίζουν τα υπεύθυνα επιχειρήματα».
Καταλήγοντας, υπογραμμίζει: «Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, που στηρίζονται στο δημοκρατικό κεκτημένο 33 χρόνων, συνεχίζουμε να πορευόμαστε το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, που αξιώνουν οι πολίτες και χρειάζεται η χώρα. Θεμελιώνουμε ισχυρή οικονομία ισόρροπης και διατηρήσιμης ανάπτυξης, ικανής να χρηματοδοτεί ένα αληθινά κοινωνικό κράτος. Χτίζουμε, μέρα με τη μέρα, μια κοινωνία συνοχής και δικαιοσύνης, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες μόρφωσης και δουλειάς για τις νέες και τους νέους μας, τους αυριανούς πολίτες».
«Παρά τους σημαντικούς λαϊκούς αγώνες για δημοκρατικές ελευθερίες που αναπτύχθηκαν μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς» αναφέρει στο δικό του μήνυμα για την επέτειο το ΚΚΕ.
«Αυτό αποδείχνει η τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία στους τόπους δουλειάς, η συνεχής ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών καταστολής, η ολομέτωπη επίθεση των αστικών κομμάτων και της ΕΕ σε στοιχειώδη δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Έτσι, τα κύρια συμπεράσματα που εξάγονται, 33 χρόνια μετά, είναι δύο: Πρώτον, είναι τυπικό και ασφυκτικό για τα λαϊκά δικαιώματα το πλαίσιο μιας δημοκρατίας που περιορίζεται στην ψήφο κάθε τέσσερα χρόνια. Δεύτερον, ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων πρέπει να αλλάξει δραστικά, σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο αμιγώς πολιτικό και στο συνδικαλιστικό επίπεδο, με την ενίσχυση του ΚΚΕ και γενικά της αντιιμπεριαλιστικής πάλης» καταλήγει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου