ΤΟΠΙΚΑ

Καθυστέρηση στην έκδοση αδειών αλιείας

καθυστέρηση-στην-έκδοση-αδειών-αλιεί-851206

Με καθυστέρηση τουλάχιστον 20 ημερών παραλαμβάνουν την ερασιτεχνική ή την επαγγελματική τους άδεια από το οικείο λιμεναρχείο του Βόλου οι ψαράδες της περιοχής. Η καθυστέρηση αυτή που παρατηρείται έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες σε αρκετούς από τους ενδιαφερόμενους, καθώς αναγκάζονται να περιμένουν μέρες, μέχρι να είναι και τυπικά νόμιμοι στις θάλασσες της Μαγνησίας.
Ο “Τ” συνομίλησε για το ζήτημα με το Λιμενάρχη Βόλου κ. Τσικόγια, ο οποίος αφού παραδέχτηκε το πρόβλημα σημείωσε ότι “πράγματι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από το Λιμεναρχείο μας για να ξεπεραστεί. Είναι σχεδόν αδύνατο να συντομεύσει όμως το χρονικό διάστημα για την έκδοση των αδειών, αυτό το χρονικό διάστημα καθώς το προσωπικό που διαθέτουμε δεν επαρκεί. Αρκετοί υπάλληλοι του Λιμεναρχείου Βόλου έχουν αποσπαστεί σε άλλες λιμενικές υπηρεσίες, κυρίως νησιών, όπως η Σάμος, η Λέρος, η Αντίπαρος, χωρίς ωστόσο να αναπληρωθούν από άλλους υπαλλήλους. Αυτή λοιπόν η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού καθιστά αδύνατη την ταχύτερη έκδοση αδειών” καταλήγει ο Λιμενάρχης Βόλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Τ” η κατάσταση σε άλλα λιμεναρχεία της χώρας, όπως για παράδειγμα της Χαλκίδας, της Θεσσαλονίκης αλλά και αλλού, είναι πολύ χειρότερη. “Θα κάνουμε ό,τι μπορέσουμε να “ρίξουμε” την προσμονή των αλιέων, τουλάχιστον κατά πέντε μέρες, αν και είναι πολύ δύσκολο. Να φανταστείτε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, από Μάιο μέχρι και τα μέσα Ιούλη έχουν εκδοθεί περίπου 1.500 άδειες από τους τρεις μόνο υπαλλήλους που διαθέτει η υπηρεσία μας”.
Το θέμα απασχόλησε αρκετά τον κ. Τσικόγια, ο οποίος προσπάθησε να βρει τρόπο να περιοριστεί η κίνηση έκδοσης αδειών από το λιμεναρχείο Βόλου, καθώς αρκετοί αλιείς θα μπορούσαν να βγάλουν αντίστοιχες άδειες στους λιμενικούς σταθμούς του Αη Γιάννη ή της Αμαλιάπολης. “Δυστυχώς όμως δε μπορεί να γίνει αυτό καθώς τα απαραίτητα δικαιολογητικά δίνονται από τη ΔΥΟ, η οποία υπάρχει μόνο στο Βόλο”, επισημαίνει για να συνεχίσει: “Έτσι όλοι οι Βολιώτες αλλά και οι αλιείς της υπόλοιπης Θεσσαλίας καθώς και οι επισκέπτες του Πηλίου ή ευρύτερα της Μαγνησίας, έρχονται για έκδοση αδειών στο Λιμεναρχείο του Βόλου”.
Εξίσου σημαντικό, το οποίο θα συμβάλλει κάπως στην ελαχιστοποίηση του χρόνου έκδοσης των αδειών είναι το να μην αμελούν οι αλιείς να ανανεώνουν τις άδειές τους, καθώς είναι αρκετοί αυτοί που τις αφήνουν να λήξουν και μετέπειτα προσέρχονται για ανανέωση. “Όταν λήγει μια άδεια δεν ανανεώνεται ,αλλά εκδίδεται νέα, άρα απαιτεί χρονοβόρα διαδικασία. Εάν όμως έρχονται οι ενδιαφερόμενοι πριν λήξουν οι άδειές τους, χρειάζεται απλά μια υπογραφή, άρα η διαδικασία είναι πολύ πιο σύντομη”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου