ΤΟΠΙΚΑ

Νέο αίμα στη μάχη των πυρκαγιών

νέο-αίμα-στη-μάχη-των-πυρκαγιών-851206

Νεκροί ανασύρθηκαν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Canadair που συνετρίβη το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ πραγματοποιούσε ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Στύρα Ευβοίας, κοντά στον οικισμό Δήλεσο.
Οι δύο πιλότοι ανήκαν στη Μοίρα 383 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στάθμευαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, για να συνδράμουν στη δασοπυρόσβεση στη νότια Ελλάδα.
Το αεροσκάφος τύπου CL-415 κατέπεσε στις 15:46. Νεκροί είναι ο σμηναγός (Ι) Δ.Στοϊλίδης, 34 ετών, παντρεμένος, πατέρας δίδυμων αγοριών δύο ετών και εννέα μηνών, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.415, εκ των οποίων οι 970 ώρες στο CL-415, καθώς και ο υποσμηναγός (Ι) Ι.Χατζούδης, 27 ετών, ανύπαντρος, με σύνολο ωρών πτήσεως 784, εκ των οποίων οι 146 στο CL-415.
Κατά πληροφορίες, το Canadair πραγματοποίησε χαμηλή πτήση, έκανε τη ρίψη νερού και στη συνέχεια ο πιλότος προσπάθησε να του δώσει ύψος, όμως το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε ορεινό όγκο, με αποτέλεσμα να συντριβεί.
Στο σημείο έσπευσε μονάδα της ΕΜΑΚ, η οποία βρήκε τους δύο άτυχους πιλότους.
Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ αριθμόν 2055, με ημερομηνία κατασκευής το 2001. Αφίχθη στις 15 Μαρτίου 2004 και είχε συμπληρώσει περίπου 1.400 ώρες πτήσεως. Ήταν το δέκατο και τελευταίο αεροσκάφος CL-415 που παρελήφθη από την Πολεμική Αεροπορία.
Η φωτιά μαινόταν στην περιοχή, κατακαίοντας πουρνάρια και ελιές, ενώ οι κάτοικοι ορισμένων οικισμών ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι φωτιά έχει φτάσει στις αυλές τους.
Στο έργο της κατάσβεσης έπαιρναν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο των δύο πιλότων τόνισε: «Ως μάρτυρες της καθημερινής θυσίας και προσφοράς, οι χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους έπεσαν αγωνιζόμενοι για τη ζωή μας. Η αίσθηση ευθύνης και ο ηρωισμός τους ας αποτελέσουν για όλους μας έναυσμα να αναλογισθούμε το δικό μας χρέος. Στους οικείους τους εκφράζω τη βαθύτητα θλίψη μου, καθώς και την ελπίδα να μην υπάρξουν άλλα θύματα στα πύρινα μέτωπα».
Ο πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής πληροφορήθηκε για την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους και επικοινώνησε τηλεφωνικά από το Σαράγεβο, όπου βρίσκεται, με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα.
Στη συνέχεια, εξέφρασε «την οδύνη όλων μας, όλων των Ελλήνων, για την τραγική απώλεια των δύο πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έπεσαν κάνοντας το καθήκον τους, με ηρωισμό και αυτοθυσία, την ώρα της κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Εύβοια».
«Οι σκέψεις όλων μας είναι σε όλους εκείνους που, τις τελευταίες εβδομάδες, δίνουν σκληρή μάχη σε εκατοντάδες πύρινα μέτωπα, σε ολόκληρη τη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι διερμηνεύω τα αισθήματα όλων των Ελλήνων, λέγοντάς τους ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα κάνουν, για όλα όσα διακυβεύουν, για όλα όσα θυσιάζουν, προκειμένου να προστατέψουν το δασικό μας πλούτο» προσέθεσε.
Ο πρωθυπουργός επιστρέφει τη Δευτέρα στην Ελλάδα, αντί για το πρωί της Τρίτης, όπως ήταν προγραμματισμένο, και το αεροσκάφος του θα προσγειωθεί στην Ελευσίνα, όπου βρίσκεται η βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους πιλότους της εκεί μοίρας.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας δήλωσε για το τραγικό συμβάν: «Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των πιλότων… Η ορμή τους για αυταπάρνηση και αυτοθυσία τους οδήγησε στην αθανασία. Ναι, είναι αθάνατοι οι πεσόντες στο καθήκον στα Στύρα της Ευβοίας πιλότοι, οι ήρωες του αλτρουϊσμού. Ο σμηναγός Δημήτριος Στοϊλίδης και ο υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης είναι πραγματικοί ήρωες».
«Θέλω να εκφράσω την πιο βαθιά μου οδύνη για τους δύο πιλότους που χάσαμε, τους δύο ηρωικούς πιλότους. Έδειξαν θάρρος και τόλμη στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το κοινό μας συμφέρον, τον κοινό μας πλούτο. Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει την πράξη τους, μια πράξη υποδειγματική,

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου