ΤΟΠΙΚΑ

Ποσό 300.000 ευρώ θα δοθεί για τη Σκιάθο

ποσό-300-000-ευρώ-θα-δοθεί-για-τη-σκιάθο-851206

Αμεσα θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις, προκειμένου να “θωρακιστεί” η Σκιάθος μετά την πύρινη λαίλαπα, που εξαιτίας της μόλις πριν από δύο εβδομάδες δοκιμάστηκε το όμορφο νησί του Παπαδιαμάντη.
Στην πολύωρη χθεσινή σύσκεψη που συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στο Μπούρτζι παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θανάση Νάκου, των βουλευτών κ.κ. Ζέττας Μακρή και Ροδούλας Ζήση, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα, του αντινομάρχη κ. Νίκου Ντίτορα και των τοπικών φορέων, συζητήθηκε το σχέδιο δράσης για την επούλωση των προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά.
Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, χθες ωστόσο ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θαν. Νάκος ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 300.000 ευρώ, αντί 100.000 που ζητούσε η ΝΑΜ για τις γεωτεχνικές μελέτες που πρέπει να γίνουν, ώστε να προχωρήσουν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στο νησί.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα θα εκπονηθεί η μελέτη για τα πρώτα αντιδιαβρωτικά έργα στην Σκιάθο και συγκεκριμένα στην περιοχή που κάηκε προ ημερών, ενώ θα κοπούν και τα καμένα δέντρα πλάι σε ξενοδοχειακά καταλύματα, ώστε να μην προκαλείται οπτική ρύπανση.
Μέσα από τις τοποθετήσεις τους στη σύσκεψη όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να καταγραφεί άμεσα και με λεπτομέρεια η καμένη έκταση, ώστε να αποφευχθούν καταπατήσεις και παράνομες οικοδομήσεις.
Να προωθηθεί παράλληλα η άμεση τουριστική προβολή της Σκιάθου, ώστε να αποφευχθεί η εικόνα που καλλιεργήθηκε από μερικά κεντρικά μέσα ενημέρωσης περί «τεράστιας καταστροφής», αλλά και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναδάσωση της περιοχής, την προστασία των εδαφών από τη διάβρωση και την κατασκευή μικρών αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να εμποδίζεται η ταχεία παροχέτευση των υδάτων της βροχής.
Τόσο ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θαν. Νάκος, όσο και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για όλες τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται.
Η βουλευτής κ. Ζήση ζήτησε να εξεταστούν στη σύσκεψη όλα τα προβλήματα των νησιών, ωστόσο ο κ. Νάκος τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν μόνο αυτά που «καίνε» τους νησιώτες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Γκούπας, που σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη παρουσία όλων των φορέων για να συζητηθούν τα υπόλοιπα ζητήματα των Σποράδων.
Η κα Μακρή από την πλευρά της ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα των παρεμβάσεων μέχρι τέλος του Οκτωβρίου και να παρασχεθεί στήριξη στον τουρισμό, ενώ αναλυτικά τα αιτήματά τους έθεσαν και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων των Βορείων Σποράδων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου