ΤΟΠΙΚΑ

Λίπασμα από τη λυματολάσπη της ΔΕΥΑΜΒ

λίπασμα-από-τη-λυματολάσπη-της-δευαμβ-851206

Μια ενδιαφέρουσα πατέντα αποστείρωσης της λυματολάσπης χρησιμοποιεί εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια ο εξ Αυστραλίας ορμώμενος Ανδρέας Καραγιάννης, έχοντας ως έδρα το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας στην Α΄ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.
Σύμφωνα με τον 38χρονο ομογενή, η συγκεκριμένη πατέντα συμβάλλει τα μέγιστα στην εξοικονόμηση χρόνου, χρήματος αλλά και ενέργειας. “Πρόκειται για ένα σύστημα που λειτουργεί με υπέρυθρες ακτίνες για την αποστείρωση της λυματολάσπης που υπάρχει στους ΧΥΤΑ.
Η πατέντα αυτή χρηματοδοτήθηκε το 2002 με 27.000 ευρώ από προγράμματα εκείνης της περιόδου, αλλά μέχρι σήμερα το υπόλοιπο ποσό που ξεπερνά τις 30.000 ευρώ το έβαλα εγώ από δικούς μου πόρους”.
Εξηγώντας τη διαδικασία αλλά και τη χρησιμότητα λειτουργίας του μηχανήματος που έχει φτιάξει δηλώνει: “Μπορούμε μέσω αυτού να αποξηράνουμε ξηρούς καρπούς, χωρίς όμως να αλλοιώσουμε την ποιότητα της γεύσης. Με ελάχιστη απώλεια πρωτεϊνών και ινών, καταφέρνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα είδη, όπως για παράδειγμα το κριθάρι, το ρύζι το αλεύρι κλπ., τα οποία μπορούν μετά από τη συγκεκριμένη διαδικασία να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ως λίπασμα. Και όλα αυτά με ένα χρόνο μόλις πέντε λεπτών, όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις με απλούς συμβατικούς τρόπους ο χρόνος ξεπερνά τη μια ώρα. Έτσι κερδίζουμε και σε χρόνο και σε χρήμα”.
Αρκετές είναι οι εταιρίες που έχουν ενδιαφερθεί για την «πατέντα» του κ. Καραγιάννη, όχι μόνο από το Βόλο, αλλά και από άλλες πόλεις όπως η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, ακόμη και τη Γερμανία και τη Σουηδία”.
Μέχρι στιγμής όμως η μόνη επίσημη παραγγελία έγινε από τη ΔΕΥΑΜΒ, η οποία από το Φλεβάρη του έτους που διανύουμε έχει παραγγείλει μια πιλοτική μονάδα για τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού. Πρόκειται για μονάδα η οποία θα αρχίσει να κατασκευάζεται από τα τέλη Οκτώβρη, σε χώρο του Τεχνολογικού Πάρκου από τον κ. Καραγιάννη και τους συνεργάτες του. Το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλλει η ΔΕΥΑΜΒ ανέρχεται περί τα 100.000 ευρώ.
Ο κ. Καραγιάννης ωστόσο θεωρεί ότι είναι σε θέση να κατασκευάσει το συγκεκριμένο μηχάνημα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ υπόσχεται σημαντικά οφέλη για τη ΔΕΥΑΜΒ. Μιλώντας στον “Τ” δηλώνει αισιόδοξος ότι η πιλοτική αυτή εφαρμογή θα μπορέσει να εφαρμοστεί στη συνέχεια και από μικρότερους βιολογικούς, όπως αυτοί του Τυρνάβου, της Καλαμπάκας και άλλων πόλεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτες της ΔΕΥΑΜΒ αποδείχθηκε ότι η αξιοποίηση της λυματολάσπης στις καλλιέργειες θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην παραγωγή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου