ΤΟΠΙΚΑ

Η αιμοδοσία κορυφαία μορφή εθελοντισμού

η-αιμοδοσία-κορυφαία-μορφή-εθελοντισ-851206

Η εθελοντική προσφορά αίματος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους του κοινωνικού εθελοντισμού. Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι απλά φιλανθρωπία, είναι βασικός πυλώνας του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Μια έμπρακτη έκφραση Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Εάν οι μισοί από εμάς αφιέρωναν πέντε λεπτά από τη ζωής τους για να δώσουν αίμα, τότε σίγουρα δεν θα χρειάζονταν οι απεγνωσμένες εκκλήσεις του Νοσοκομείου και των εθελοντικών οργανώσεων αιμοδοσίας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η έλλειψη είναι εμφανής.
Το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη “εθελοντικής συνείδησης”, επισημαίνει στον ”ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντικής Αιμοδοσίας “Η Αλληλεγγύη” κ. Ιγνάτιος Γελαγώτης.
Παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος έχει να επιδείξει ένα πολύ πλούσιο έργο από εκδηλώσεις, καμπάνιες ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία και στη Μαγνησία, δεν αιμοδοτούν όσοι τουλάχιστον θα έπρεπε ώστε να μην παρατηρούνται ελλείψεις και να υπάρχει ένα ικανοποιητικό όριο ασφαλείας.
Από τα 3.000 εγγεγραμμένα μέλη στο Νομό του Συλλόγου, περίπου 1.800 είναι εν ενεργεία αιμοδότες. Οι υπόλοιποι ουσιαστικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω προβλημάτων ηλικίας.
“Προσπαθούμε διαρκώς να ανανεώνουμε τους αιμοδότες”, τονίζει ο κ. Γελαγώτης, ώστε να βελτιωθεί και ο μέσος όρος ηλικίας τους. Σήμερα κυμαίνεται από 45 – 50 χρόνια, δείκτης ικανοποιητικός σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές το Νοσοκομείο Βόλου έκανε έκκληση για αίμα και ειδικά για τις ομάδας Α αρνητικό και Ο αρνητικό.
Μπροστά στον κίνδυνο το Νοσοκομείο να μείνει χωρίς εφεδρείες σε φιάλες αίματος των δύο συγκεκριμένων ομάδων, το Τμήμα Αιμοδοσίας ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το πρόβλημα και να απευθυνθεί κάλεσμα σε όλους τους αιμοδότες να συμβάλουν, ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες φιάλες.
Ήδη από το πρωί χθες, οπότε δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, υπήρξε ανταπόκριση αιμοδοτών, σύμφωνα με την κ. Καρρά. Όμως οι προσπάθειες χρειάζεται να συνεχιστούν και στο κάλεσμα να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, λόγω των αυξημένων αναγκών σε αίμα που δημιουργείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου συνεχίζει τις εξορμήσεις, που θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο, αλλά και τις επόμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν φιάλες αίματος.

Περισσότερη ευαισθητοποίηση
«Εμείς κάνουμε εναγώνιες προσπάθειες να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, σημειώνει ο κ. Γελαγώτης, και σε συνεργασία με τους φορείς να κινητοποιήσουμε και νέα μέλη να συμβάλλουν εθελοντικά με το να γίνουν αιμοδότες. “Η εθελοντική αιμοδοσία είναι η πιο καθαρή και κορυφαία μορφή εθελοντισμού υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Αλληλεγγύης που ήδη σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, το Δήμο Νέας Ιωνίας και άλλους φορείς προετοιμάζουν στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης τις εκδηλώσεις υποδοχής της “Φλόγας της Αγάπης” που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο.
Η Φλόγα της Αιμοδοσίας θα ξεκινήσει από τα Γιάννενα και θα διασχίσει όλη την Ελλάδα. Στο Βόλο θα βρίσκεται το Σεπτέμβριο, όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή και εκδηλώσεις με ενδιάμεσους σταθμούς, εκτός από την πόλη, την Ν. Αγχίαλο, τον Αλμυρό αλλά και τις Βόρειες Σποράδες.
Τελευταίος σταθμός της λαμπαδηδρομίας θα είναι το Ηράκλειο της Κρήτης τον Οκτώβριο, όπου και θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Η Λαμπαδηδρομία, σύμφωνα με τον κ. Γελαγώτη, για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι πλέον θεσμός.
Αποτελεί μαζί με την Αμφικτιονία και το συνέδριο της εθελοντικής αιμοδοσίας το τρίπτυχο των προσπαθειών, που στόχο έχουν την ανάδειξη του μεγάλου ζητήματος που είναι η αυτάρκεια της χώρας μας σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου