ΤΟΠΙΚΑ

Oι προτεραιότητες στον πολεοδομικό σχεδιασμό

oι-προτεραιότητες-στον-πολεοδομικό-σχ-851206

Οι βασικοί παράμετροι του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου Βόλου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία πόλη λειτουργική και οργανωμένη, αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο του Βόλου, στην οποία προήδρευσε ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης και συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ι. Στάμος και Δημ. Δερβένης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων κ. Χαρ. Σκυργιάννης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βόλου κ. Νικ. Παπασμύρης, καθώς και οι κ.κ. Λ. Κουλαξής, Γ. Τουλουμάκος και Κ. Καραγιάννης, υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος Βόλου επισήμανε: «Η ισόρροπη ανάπτυξη του Πολεοδομικού συγκροτήματος αποτελεί επιλογή προτεραιότητας για το Βόλο. Γι’ αυτό και η Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου και του Οργανισμού, αποτελούν μεγάλες παρεμβάσεις, που από την αρχή της θητείας μας έχουμε επιλέξει να βάλουμε σε τροχιά υλοποίησης.
Σήμερα, παρότι η Πολιτεία σε επίπεδο ΥΠΕΧΩΔΕ έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες πολεοδομικές αρμοδιότητες, ο Δήμος Βόλου αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες για την επέκταση και ολοκλήρωση των πολεοδομικών ρυθμίσεων της περιοχής μας».

Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει της σύνταξης του επιχειρησιακού σχεδίου ιεραρχούνται σε πρώτη προτεραιότητα οι Πολεοδομικές μελέτες και το Κτηματολόγιο, οι πράξεις αναλογισμού και εφαρμογής στην Αγ. Παρασκευή, τους Αγ. Αναργύρους, τη Νεάπολη και τις Νέες Παγασές που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και το δίκτυο των παρεμβάσεων που αφορούν στις αναπλάσεις των Παλαιών, της παραλιακής ζώνης (Άναυρος- Σωρός), στην παραποτάμια περιοχή του Ξηριά, της περιοχής Σωρού καθώς και οι αναπλάσεις στις εισόδους της πόλης.
Παράλληλα με στόχο η Διεύθυνση της Πολεοδομίας να γίνει πιο αποδοτική και κατά συνέπεια πιο φιλική και εξυπηρετική προς τους πολίτες, εντάσσονται στο επιχειρησιακό σχέδιο πρωτοβουλίες όπως η πλήρης μηχανογράφηση της υπηρεσίας και η πιστοποίησή της με ISO, η εγκατάσταση και λειτουργία Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών GIS, καθώς και η πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση των λειτουργικών της αναγκών.
Στον τομέα του κυκλοφοριακού στο επιχειρησιακό σχέδιο μεταξύ άλλων δίνεται βαρύτητα στην επικαιροποίηση της Γενικής Μελέτης Μεταφορών και Κυκλοφορίας (η ανάθεση και η χρηματοδότηση θα υλοποιηθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ), ο εκσυγχρονισμός και βελτιστοποίηση της λειτουργίας της φωτεινής σηματοδότησης που είναι απολύτως απαραίτητη για τον περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος και την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων οδικών γεωμετρικών χαρακτηριστικών με τη δημιουργία ενός Κέντρου ελέγχου και διαχείρισης της κυκλοφορίας, οι μελέτες οργάνωσης κυκλοφορίας και στάθμευσης στις συνοικίες, το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι οδικές σημάνσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου